Страната ни продължава да е най-бедната страна в ЕС, въпреки темповете на ръст на заплатите.

На фона на сигналите за забавяне на европейската и световна икономика през следващата година, у нас обаче се предвижда ръст с 3,3%, при среден за Европа от 0,5%. Тази година Китай забавя растежа си от 8% на 6.2%, а икономиките на преките ни конкуренти като Румъния, Чехия и Полша растат с по-бързи темпове.

Държавата е длъжна да седне на една маса с работодателите и синдикатите и да обсъди бюджета, но това не означава, че може да има някакви промени, заяви пред NOVA Ваня Григорова, икономически съветник от КТ „Подкрепа”.

Според нея, е хубаво, че в този бюджет има увеличение на парите за учителите и повишение с 10% на средствата за заплати в публичния сектор.

Доходът за достъп до детски се запазва и догодина

Съветникът по икономически въпроси на КТ „Подкрепа” обаче изтъкна, че в социалната политика няма нищо ново, като различните плащания не са индексирани по никакъв начин. 

Не се променя минималното обезщетение за безработица, което си остава 180 лв. на месец и догодина. Плащайки осигуровките си, ако напуснете работа по взаимно съгласие, ще получавате не повече от тази сума като обезщетение.

istock
istock

Каква ще е средната заплата през 2021-а

Майките през втората година на майчинството ще продължат да получават по 380 лв. - далеч под чистата минимална заплата, пояснява Григорова.

„Гарантираният минимален доход остава 75 лв. Това също е добра новина, тъй като при тази криза на пазара на труда, хората не трябва да бъдат мотивирани да стоят безработни,“ заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той определи Бюджет 2020 като балансиран, и допълни, че има нулево бюджетно салдо – приходите са равни на разходите, няма дефицит.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg