Заложените средства в бюджета за 2020 г. са в размер на 360 млн. лв. за увеличение на педагогическите специалисти.

Спрямо тазгодишното увеличение, което беше 330 млн. лв., то ще бъде по-малко от 20%.

Това заяви Красимир Вълчев, министърът на образованието и науката. Той участва в Национална конференция на тема „Европейски ценности в образованието в България“, предаде БГНЕС.

По думите на министъра, се очакват да бъдат заложени средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10% увеличение на възнагражденията.

Очаквания има и да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и БАН.

istock
istock

Министърът се надява, че ще успеят да се реализират няколко нови програми и добави, че за първа година ще има Национални програми в системата на висшето образование, с които да провокират ВУ да имат ефективни политики в определени област.

Едната програма ще е за педагогическото образование, като ще има и целеви средства за модернизация на ученическите общежития, поясни той и добави, че се надява да има средства и за оборудване на учебните кабинети, което е свързано с подобряването на методите на обучение.

Вълчев обясни, че очаква ръстът на средствата за образование да бъде над половин милиард лв. за следващата година, спрямо миналата година.

istock
istock

2021 г. ще се предоставят допълнително 1 380 000 000 лв. спрямо 2017 г. за възнаграждение на педагогическите специалисти. Две години се дават по 330 млн. и като още 2 години ще се дават по 360 млн. лв., уточни министърът и подчерта, че ще бъде надмината средната заплата за страната, като изключение от това прави столицата, където тя е по-висока.

Бюджетът за образование се очаква да бъде гласуван следващата седмица.

Търсят се учители по  математика, физика и астрономия.
istock

По време на конференцията Вълчев заяви, че възпитателната функция не е слизала от дневния ред на образователната система.

Вълчев изтъкна, че въпреки критиките срещу системата на предучилищното и училищно образование, тя е относително най-здрава и на която може да доверим децата и надеждата за по-добър живот.

Според него е необходим консенсус по отношение на това какво искаме и накъде отиваме.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg