Kритиката на бизнеса e oснователна, че парите на държавата не се разходват ефикасно, заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По негови думи, повишаването на заплатите в държавния сектор и тези на учителите, което съответно води след себе си ръст на разходите за персонал в публичния сектор, се прави по начин, който не приоритизира, не се прави оценка на въздействието на тази политика. Той изрази скептичност относно този подход на правителството.

Вдигат заплатите на военните догодина

Според икономистa, основният проблем в образованието е с кадрите, без да е дефинирано, че няма недостиг на учители, а ще има недостиг след 20-30 години, защото младите учители стават все по-малко.

Каква ще е средната заплата през 2021-а

"Бюджетът за 2020 година може да се определи като непроменен спрямо миналогодишния, отново разходите не мръдват много - водим се по инерция и правим същото, което направихме миналата година - вдигаме заплати в публичния сектор и то без да знаем защо", коментира още той.

istock
istock

Георги Вулджев цитира позиция на бизнеса, според която вдигането на заплати трябва да е свързано с продуктивността, а държавата не прави оценка на кадрите в публичния сектор и на това дали могат да се съкратят някои сектори, които функционират неефикасно, а отново се вдигат заплати.

"Това се прави по чисто политически причини, за да се предотврати някакво социално напрежение в последната година, в която държавата сигурно ще може да си го позволи", анализира той.

Колко време фирмата пази трудовите договори

Вулджев предупреди, че догодина правителството няма да успее да изпълни приходната част от бюджета заради влошаването на икономиката.

Финансовата рамка за догодина е изчислена върху твърде оптимистични прогнози, счита той, а чрез разходната част не се стимулира растежът. 

Догодина правителството възнамерява да изтегли нов дълг от повече от два милиарда лева, включително и на външните пазари, но тогава условията няма да са толкова добри, колкото сега, предупреди още Вулджев. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg