700 лева основната заплата за всички медицинските сестри в детските ясли, градини и училища в София. За това настоя Мая Костадинова, медицинска сестра в столична детска градина, съобщи БНР.

До момента в Колективния трудов договор от март тази година е договорено месечно заплащане от 665 лв. Искането и изпратено до премиера и до министрите на финансите и здравеопазването. 

38 хиляди висшисти стават таксиметрови шофьори

По думи на Костадинова, в Гоце Делчев, Благоевград, Пловдив, Бургас, Варна имат тези стартови заплати от 01.07.2017 г. - 700 договорени. 

"В следващите месеци, след конкретизиране на тези неща - т.е., вместо да станат 700, ние тепърва още 10 месеца до 01.06 2018 г.  договаряхме да станат 605. Парафирано синдикат "Подкрепа", синдикат КНСБ към Федерацията на работещите в здравеопазването на територията на Столична община“, уточни медицинската сестра.

За да има 200 млн. повече, трябва да се вдигне здравната вноска

istock
istock

Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов заяви, че ще преговарят с Министерство на финансите за повишаване на средствата, които се отделят за детско и училищно здравеопазване в бюджета за 2020 година:

"Ние бихме искали да даваме и по-висока заплата, така че, наистина всеки възможен източник, всеки възможен източник, всеки възможен лев, който можем да отделим за тази цел, ние го предоставяме, защото това е една изключителна отговорна професия, на която ние поверяваме на тези хора здравето на децата си, така че наистина опитваме се да направим всичко възможно, те да получават едно достойно заплащане"

Повече пари за здравеопазване догодина


В разговорите с Министерството на финансите във връзка с бюджет 2020 г. отново ще поставят въпроса за увеличаване на средствата, с които да може да повишат доходите, увери зам.-кметът.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg