Продължаваме с ефективни протести, заяви пред БНР медицинската сестра Елена Тонева.

„Надяваме се страхът да не е набрал голяма сила, защото през всички тези месеци, успоредно с „анализите“ на министерството, започна натиск върху колегите, че няма да работят, че ще бъдат уволнени. Всички колеги трябва да разберат, че ако всички излезем пред болниците, много бързо нещата ще се променят“, апелира тя.

„Протестираме от февруари. В един момент премиерът Борисов каза, че ще ни даде щедро едни 50 млн. Реално колегите не ги усетиха – по болниците се пуснаха по 20, по 50 лв. на колегите, като бяха заплашвани, че ако им се увеличи основната заплата, няма да получават допълнително материално стимулиране, т.нар. клинични пътеки. Реално от тези пари нищо не се видя“.

Здравеопазването ни е с търговски статут, припомни Тонева и добави, че е възможно отпуснатите пари да са отишли за заплащане на ток и други консумативи. Тези пари за заплати при сестрите не отидоха, категорична е тя.

Тонева посочи разликата в заплащането на сестрите в страната:

„Разликата е в рамките от 500 до 1000 лв. В провинцията заплатите са цинично ниски, те са на ниво минимална работна заплата“.

Фармацевтите подкрепят протеста, но не и лекарите

Днешният национален протест на медицинските сестри не е подкрепен от лекарите, но зад тях категорично застават фармацевтите.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара, коментира:

„Министерството на здравеопазването години наред продължават да се заиграват с цялостната система. Истината е тази, че у нас нямаме система по здравеопазване, а имаме един държавен регулиран сектор на здравни услуги – всичко е частно. Това категорично не трябва да е така“.  

Вълев отбеляза, че исканите срещи с министъра така и не са се състояли. Той нарече последните изменения на здравното министерство в няколко закона „тюрлюгювеч“.

„В него някой се е постарал да вкара абсолютно всевъзможни теми с ясната идея, че той не е развил нито една идея в цялост“.

Полицаите излизат заради ниско заплащане на нощния труд

Полицаите днес също ще протестират заедно с медицински сестри и фармацевти. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов посочи техните искания:

„Чакаме някой най-сетне да ни чуе и да разбере, че 25 ст. за час нощен труд е позор за България. Тази сума не е променяна от години“.