Протестите на здравните специалисти са полезни, защото се обръща внимание на финансирането в здравеопазването, каза пред БНР доц. Спас Спасков – бивш директор на болница „Пирогов“.

По думите му средствата в системата са сравнително малко, но за да станат повече, всички ще трябва да отделят повече, като се увеличи здравната вноска. Според него обаче това не е рационално.

За обещаните 200 млн. лв. за системата той коментира:

„200 млн. е едно хубаво желание. Бих пожелал да не са 200, а 500 млн. или 1 млрд. Въпросът е какво се крие зад това желание. Крие се това, че в такъв случай трябва да бъде повишена здравноосигурителната вноска. Ние като граждани готови ли сме да преглътнем това – най-вероятно отговорът е не. Приходите в НЗОК се реализират от нашите вноски, те не са вързани с бюджета на страната“.

Повече пари за здравеопазване догодина

Протестиращи винаги ще има

iStock
iStock

По думите му при каквато и да е система за определяне на възнагражденията протестиращи ще има:

„Няма как да стане така, че всички да бъдем доволни от нещо. Винаги ще има недоволни“.

Трябва реална реорганизация на здравеопазването

Доц. Спас Спасков препоръча реална реорганизация на системата на здравеопазването, за да може разпределението на средствата да става по по-коректен начин.

Той е категоричен, че болничните легла в България съответстват на европейските стандарти и не са повече отколкото в европейските страни. Можем да кажем, че има раздробяване на болниците, добави докторът и каза:

До 1000 лв. е разликата в заплатите на медицинските сестри в страната

istock
istock

„Основната причина за това е, че се задържа прекалено дълго съществуването на държавните и общински болници и не се тръгна към приватизация и се появиха частни болници. Задържането на ненужните общински и държавни звена е нещото, което трябва да се преодолее“.  

В предизборни времена се обещава какво ли не, изказа мнение Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“, относно обещаните милиони. Организацията не подкрепи протеста. 

„Дори да се дадат 200 млн., аз като бивш член на Надзорния съвет на НЗОК ще кажа, че те ще потънат в каца без дъно“, категорична бе тя и отбеляза, че е необходим активен контрол.

Ананиев: Искането на медсестрите за две минимални заплати не може да бъде изпълнено

Според нея, медицинските сестри и другите медицински специалисти се нуждаят от достойно заплащане, но този протест сега се явява "всъщност едно неефективно и закъсняло действие", в което няма някакъв определен смисъл освен отчитане на дейност.