Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено, уточни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, заяви той по време на парламентарния контрол.

Според него исканията на сестрите са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения.

Повече пари за здравеопазване догодина

Тяхното искане за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения, отчита министърът. 

istock
istock

Той поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов:

„Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет“.

До 1000 лв. е разликата в заплатите на медицинските сестри в страната

Министър Ананиев отговори: „Министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати“.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от левицата при разглеждането на бюджета за  2020-а година.

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации излизат на митинг-шествие в столицата. 

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските  950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

istock
istock

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри на 7 октомври. Това решиха днес управителите на лечебните заведения на заседание в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново.

Кои ще са най-търсените професии у нас

„Невъзможно е да увеличим заплатите, както е записано в колективния трудов договор“, посочи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

„Сдружение на общинските болници взе единодушно решение, че не подкрепяме протеста, защото той не решава проблемите, а той създава нови такива. Този протест се организира от хората, които запалиха искрата. Това беше декември месец, когато бяхме категорично против подписване на това КТД, защото беше неизпълнимо. Не можеш с нереалистичните цифри да боравиш и да искаш неща, които също са нереалистични. Нямаше как вдигнем и сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат“, каза той. 

От Националното сдружение на общинските болници приеха декларация, в която настояват Здравната каса да изплати на лечебните заведение заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност.

Много от болниците вече съдят Здравната каса за плащанията.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg