Работници от радневския завод за машиностроителна техника „Ремотекс-М“ излязоха на протест заради неизплатени заплати.

В предприятието работят над 280 души, които не са получавали възнаграждения от април досега и са готови да започнат дела за несъстоятелност.

Близо 200 души вече са подали заявление за напускане, като част от тях се събраха днес на входа на предприятието, за да изразят недоволството си, че не са допускани в завода, за да получат необходимите документи, с които да започнат дело за несъстоятелност на предприятието.

7000 лева месечно взима програмист у нас

Това е и начинът да получат заплатите си от Фонда за гарантиране на вземанията:

"Накрая се принудихме да напуснем, защото ние няма да трупаме пак една година заплати и без пари да ходим".

"Запорираха сметките, няма кредит и ние сме пак на улицата".

"За втори път предприятието се фалира. В момента дължи огромни суми на работниците".

iStock
iStock

Директорът на завода Петьо Горанов заяви, че гръцкият собственик се опитва да намери кредит, за да изпълни поръчки за близо 4 милиона и половина лева. Той увери също, че от утре работниците ще могат да получат бележките си за дължимите суми:

Как да си осигурим достойни старини

"Не е имало случай да не е обслужен работник. От Гаранционния фонд ще си вземат заплатите, но после предприятие няма да има. Няма да могат да взимат занапред заплати".

Според работниците банките-кредитори вече описват имуществото на предприятието, което работи предимно с машини за ТЕЦ-овете и мините в комплекса "Марица-Изток".

Инспекцията по труда също е започнала проверка по над 20 сигнала за неизплатени заплати.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg