Брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева към юли, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие на тази година е 1253 лв.

Повече пари за здравеопазване догодина

Сумата, която е била предвидена за заплати в сектора е 86 млн. лв., от които 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването и те са за отдалечени болници, за белодробните болници, за психиатричните болници и за спешна помощ, обясни министър Ананиев. Останалите средства са от резерва на здравната каса.

istock
istock

Според него не е ставало въпрос за отпускане на суми в размер на два пъти по 50 млн. лв. и веднъж на 30 млн. лв.

До два дни болниците трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за увеличението на заплатите на персонала.

1 от 10 работещи с втори здравен пакет

От ноември всеки месец на интернет страницата на здравното ведомство ще се публикуват данни за нивата на средните основни и брутни работни заплати във всяка държавна болница, увери министърът.

Според него проблемът с преведените суми на болниците е, че няма нормативен документ, който да ги задължи да ги използват за повишаване на заплатите на медицинските сестри и болниците използваха парите за други свои разходи.
 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg