38 хиляди висшисти ще работят професии, които изискват по-ниско образование като  продавачи и шофьори на такси.

Структурните дефицити за кадри със средно образование ще засегнат над 77 хиляди работни места, на които ще бъдат ангажирани хора с по-ниска квалификация от необходимата.

Това показват актуализираните средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда до 2034 година.

Близо 40 хиляди ще са хората с основно образование, които ще заемат работни места, изискващи по-високо образование.

Младите не работят, защото искат високи заплати

След 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година, спадът ще бъде около 6% и броят на заетите ще намалее до около 2,962 милиона, или с около 190 хиляди.

istok
istock

До 2034 година топ професиите по търсене на пазара на труда ще са медицински сестри и акушерки, учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование, каза доц. д-р Ралица Ганева от изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда.

По думите й, въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.

Кои ще са най-търсените професии в България

Учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години, заяви доц. Ганева.

istock
istock

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката. Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg