През следващите години най-търсени у нас ще са учителите, здравните работници, инженерните, техническите и финансовите специалисти.

Най-голям спад на работещите се очаква в търговията, хотелиерството и ресторантьорството и добивната промишленост.

Това показват средносрочните и дългосрочни прогнози на Министерството на труда и социалната политика за развитието на пазара до 2022 и 2032 година.

Сериозно предизвикателство ще е недостигът на квалифицирани кадри със средно образование. В същото време се очертава излишък от лица с основно и с висше образование. Най-голямо увеличение на работните места се очаква в секторите образование, здравеопазване и социалната работа.

Равнището на безработица в страната се запазва

До 2032 година се очаква спад на заетостта с 3,7 на сто. През второто тримесечие на 2019 г. коефициентът на заетост във възрастовата група 15-64 години достигна 75,6%.

istock
istock

Очакванията са, че през следващите три години възходящото развитие на икономиката ще доведе до нарастване на броя на работещите в България до 3,151 млн. души  - със 70 800 повече спрямо 2018 г.

На фона на общото намаление на заетостта единствено при висшистите се очертава да има ръст с 2,6%. Не всички висшисти обаче ще работят това, което са учили обясни социалният министър Бисер Петков.

Нови рекорди при заетостта

„Новата реалност изисква нов подход в планирането и управлението на човешките ресурси, които включват непрекъснато инвестиране в уменията на работната сила, учене през целия живот и насърчаване на партньорството между работодателите и средните и висшите училища“, каза още министърът.

Той подчерта, че през следващия програмен период 2021-2027 година голяма част от средствата, които България ще получи от Европейския социален фонд, ще се насочат към обучения за дигитални умения за работещи.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg