Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през август, като отчетената стойност от 5.3% остава непроменена спрямо предходния месец. Административната статистка на Агенцията по заетостта сочи понижение от 0.3 процентни пункта на годишна база.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 643, като не се наблюдва промяна в броя им спрямо юли. В сравнение с август 2018 г. те са с 11 319 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през август са 21 645, като от тях 1 541 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 17 328 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, на трудовите посредници и експертите активиране, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Приемните родители искат трудов договор


Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 923 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа през август са 14 512 безработни, като 89.8% от тях са устроени в реалната икономика. Други 378 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

Нови рекорди при заетостта

В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 480 лица: 858 – по програми и мерки за обучение и заетост и 622 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През август в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 157 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 1 281 безработни.

Кога се осигурявам на повече от едно основание?

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 17 244, като 63.4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (24.7%), образованието  (16.0%),  административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%),  и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: работници в добивната и преработващата промишленост, оператори на стационарни машини и съоръжения; строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); учители; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; стопански и административни техници и приложни специалисти;  водачи на МПС и подвижни съоръжения и други.