Честа смяна на работата – този проблем засяга по-скоро младите хора, завършили университет и търсещи своето поприще за реализация. Напускането на една фирма и започването на работа в друга може да се превърне в дълъг кръговрат. При какви условия имаме право на обезщетение от Бюрото по труда с „разпокъсан“ във времето трудов стаж?

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването, обяснява адвокат Румена Симеонова. Другите условия са:

- да са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;

- да не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;

- да не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда, или законодателството на друга държава.

Няма значение дали това е първото ви работно място или не. Единствената особеност е, че обезщетението, което ще получавате, е в минимален размер (7.20 лв. на ден, през 2017 г.) и за минимален срок от 4 месеца, ако трудовият ви договор е прекратен по взаимно съгласие.

Юристът посочва, че ако в трудовия ви договор не пише изрично, че изпитателният срок е уговорен в ползва на работодателя, се счита, че е уговорен в полза на двете страни. Това от своя страна означава, че бихте могли да го прекратите изобщо без предизвестие или както се казва – „от днес за утре“.

Адвокат Красимир Кънев допълва, че ако обаче срокът за изпитване е изтекъл, ще трябва да отправите предизвестие и да си го отработите. Експертът допълва, че срокът за регистрация в Бюрото по труда е 7 работни дни от датата на освобождаване от работа. След това отивате в НОИ и се регистрирате и там, за да получите обезщетението за безработица.

Не се притеснявайте, ако трудовият ви стаж не е придобит на едно работно място, а е разпокъсан, успокоява Симеонова. Това не е проблем, стига да имате осигурителен стаж повече от 9 месеца в последните 15. Срокът за изпитване не тече по време на отпуск и болнични, подчертава специалистът.

Колкото до самото предизвестие – фактът, че сте подали такова означава, че прекратяването не е по взаимно съгласие, а по ваше желание. Въпреки това, последиците са едни и същи – минимален размер на обезщетението (по 7.20 лв. за работните дни) за минимален срок от 4 месеца.

Заради краткия стаж, така или иначе се получава обезщетение за 4 месеца. Ако не става дума за доброволно напускане на работа или дисциплинарно уволнение размерът би могъл да бъде и по-голям, в зависимост от заплатата.

Вижте още: 

104 000 абоната на парното в София с обезщетение 

Обезщетение за безработица и за студентите на работа 

До 600 евро обезщетение при отменен полет