Очакваме минималната работна заплата за педагогическите специалисти да стане 1 255 лева през 2021 г.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, който представи Бюджет 2020 пред синдикатите и бизнеса.

Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието - инвестицията в човешки капитал, посочи министърът. И напомни, че финансирането на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците е в размер на 2,651 млрд. лева.

360 млн. лева от тях са за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал и 54,5 милиона за непедагогическия.

Учителите в Люксембург взимат 10 пъти повече от българските

Към работодателите анонсирам и 12,8 млн. лева  за стипендии за учениците в дуална форма на обучение и подобряване на условията в общежитията, добави още министърът.

istock
istock

По отношение на развитието на детските градини и училищата в бюджета са предвидени 186,1 милиона лева за подобряване на материалната база и повишаване на качеството на образователните резултати.
 
„Предвидени са 116 милиона, в това число 40 милиона за оптимизиране на вътрешната структура на персонала“, посочи министър Горанов.

„Подпомагане на равния достъп и подкрепа на личностното развитие, в това число стипендии, учебници, транспорт, целодневна организация на процеса – 561 милиона лева.
 
От думите му стана ясно, че по отношение на обучението на студенти и лаборанти във висшето образование ще влязат 499,2 млн. лева, в това число 51 млн. лева допълнителни средства за издръжка на студенти и докторанти.

istock
istock

Ще продължи и реализирането на мерки, насочени към повишаването на привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители и насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование.

Борисов потвърди ангажимента за по-високи учителски заплати

„Това е сред приоритетните мерки, които се надявам, че ще позволят да се преодолее недостига на педагогически специалисти в следващите години“, добави още министърът на финансите.
 
Той изрази надежда до 2021 г. да се постигне заложеното в управленската програма удвояване на средствата за педагогически специалисти спрямо нивото за 2017 година, като в цифри това означава да се достигне сумата от 2 милиарда и 760 милиона.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg