Пети октомври е Международният ден на учителя. Отбелязва се от 1994 година насам.

Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа ''Препоръки, касаещи статуса на учителя''. 

Това става през 1966 година, а целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.

Премиерът Бойко Борисов поздрави учителите по повод днешния Международен ден на учителя.

1750 лв. учителска заплата през 2021г.


Във Фейсбук страницата си министър-председателят написа, че силно цени работата им и благодари за старанието и грижите, които полагат за децата на България.

Премиерът потвърждава ангажимента на правителството за по-високи учителски заплати и по-добри условия за работа, като припомня, че в бюджета за догодина са предвидени допълнително 360 милиона лева за възнаграждения на учителите.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също отправи поздравление до българските учители, като изтъкна, че няма друга професия, от която толкова да зависи духовното и социално-икономическото развитие на страната.

500 лева отгоре за учител, ако работи на село

Затова е важно да продължим с политическия и бюджетен избор за високи учителски заплати и за издигане авторитета на учителя, посочва образователният министър.

"Вие се грижите за нашето бъдеще и само чрез Вас и Вашите усилия е възможно да гарантираме високо качество на образованието, което нашите деца заслужават. Затова е важно да продължим с политическия и бюджетен избор за високи учителски заплати и за издигане авторитета на учителя. Важно е и да оправдаваме този избор с добри образователни резултати", посочва образователният министър.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg