500 лева отгоре върху заплатата си ще получават учителите, които решат да работят в проблемни области, както и с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък статус. Досега сумата, отпускана на тези педагози, беше 300 лева.

Поемат се и 200 лева за наем за срок от година. те ще имат право и на възстановяване на средства за транспортни разходи, ако пътуват от друго населено място.

Парите са предвидени по Национална програма "Мотивирани учители", актуализирана днес от Министерския съвет.

Учителите често полагат извънреден труд

Към средата на септември едва 9 преподаватели са поискали да отидат да работят в проблемни училища в страната. Целта на програмата е да бъдат осигурени 80 такива педагози. Става въпрос за учители по предметите математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии.

Пожелалите да участват в програмата ще бъдат изпратени в училища, идентифицирани от образователното министерство като проблемни, включително и с ученици с ниски резултати, с нисък социален и икономически статус. Обикновено става въпрос за институции в по-малки населени места.

Търсят се учители по  математика, физика и астрономия.
istock

С промените се разрешава и на висшисти със степен "бакалавър" да се включат в 1-годишните обучение за придобиване на професионална квалификация "учител" по предметите математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Досега от кандидатите се изискваше да са магистри.

До 10 дни от публикуване на изменението на програмата на сайта на МОН ще се приемат документи на кандидатите за допускане до процедурата по подбор.

Удължава се и срокът за кандидатстване по програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“. Това ще става до 15 октомври 2019 г. включително като продължителността на подадените в този срок и евентуално одобрени проекти за финансиране ще бъде до края на учебната 2019/2020 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg