Средната брутна работна заплата в България щеше да е 373 лв., ако ръстът ѝ зависеше от синдикалния клас „прослужено време”. Тъй като обаче в условията на пазарна икономика въпросният ръст зависи от други фактори, в момента средната брутна заплата е 1006 лв.

Това каза председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на пресконференция с колегите си от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

„Вместо да търсим решение как да ускорим икономическия растеж, как да повишим производителността, как да повишим уменията и трудовите навици на хората, ние се занимаваме с измисляне на начини как да работим по-малко и да получаваме повече. Няма такива начини, единственият начин е да се работи повече и по-добре и да се краде по-малко”, заяви Велев.

Той цитира данни от Националния статистически институт (НСИ), представящи как по години е нараствала средната работа заплата в сравнение с добавката „прослужено време” в размер на 0.6%. Според тези данни през 2010 г., когато брутния вътрешен продукт (БВП) бележи срив с 5%, средната заплата е нараснала с 6.4%.

Велев коментира и че между административно определяния ръст на минималния осигурителен доход (МОД) и ръста на средния осигурителен доход (СОД) има нулева корелация. Той даде пример с 2009 г., когато при определен МОД от 26.6% СОД е нараснал едва с 10.83%. Именно затова, според него, МОД трябва да отпадне.

„Синдикатите са вредни за България, синдикатите пречат за развитието на икономиката, за развитието на държавата, те пречат и в социалната и всякакви други сфери на обществения живот”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той добави, че синдикатите са пред изчезване, но продължават да имат деструктивна роля, каквато са имали през последните 27 години.

Председателят на КРИБ коментира, че България се е превърнала в синдикална република. „Забелязвам едно връщане към началото на прехода със синдикати на входа и изхода на предприятията, само че не са на входа и изхода на предприятията, а са на входа и изхода на държавата”, каза той.

След журналистически въпрос дали, след като синдикатите са вредни и пречат, а повечето от тезите им са подкрепени от опозицията, от това следва ли, че и опозицията е вредна за държавата, Домусчиев заяви, че синдикатите са започнали прекалено да се бъркат в политиката и затова е нормално опозицията да яхне вълната. Той обаче коментира, че опозицията не е съвсем наясно, че синдикатите до голяма степен са само една марка и затова те стават все по-гласовити и все повече се изявяват медийно.

Не на последно място председателят на КРИБ заяви, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е едно от хубавите неща в държавата ни, но, за съжаление, е опорочен и предаден от синдикатите, които провеждат двустранни срещи с премиера Бойко Борисов. Домусчиев добави, че е голям срам фактът, че след срещата на Борисов със синдикатите вицепремиера по демографската и икономическа политика Валери Симеонов е трябвало да се извинява публично за свои думи.

Утре от 11 ч. работодателските организации също ще проведат среща с премиера, като обаче уточниха, че тя ще е единствено с цел дискусия, а не предприемане на определени действия.