От ВМРО съобщиха, че водят преговори с ГЕРБ относно хората, които получават доходи под прага на бедност, да бъдат подкпрепени с допълнително държавно плащане.

Това решение са заложили от партията в Закона за възрастните хора. Обсъжда се дали би могло да се заложи в бюджета за догодина сума, с която да започне плавно и поетапно да се организират такива плащания. 

Ще има ли коледни добавки за пенсионерите

Депутатът на ВМРО Александър Сиди заяви пред БНР, че ако се стигне до изравняване на пенсиите с прага на бедност, отпадат всички останали плащания по различни програми за подпомагане на най-бедните пенсионери като помощи за отопление или за пътуване. 

„За да облекчим бюджета, сме предложили това да се случи в три стъпки … Ние сме предвидили не увеличение на пенсиите през НОИ, а това да са допълнителни плащания през държавния бюджет. Така няма да има дисбаланс в системата, говорим за допълнителни плащания. Пенсията няма да се преизчисли, а ще се получава добавка... Надявам се до края на годината предложението ни да мине на първо четене в парламента,“ заяви депутата.

Максималната пенсия да стане 1350 лв.

iStock
iStock

По изчисления на ВМРО около 1 млн. пенсионери ще вземат добавка към пенсията си, за да се изравни тя с прага на бедност, която към момента е 349 лева.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg