Допълнителен разход от 133 милиона лева на месец за 2020-а година би струвало преизчисляването на старите пенсии към средния осигурителен доход за 2015-а година.

Изчисленията, направени от НОИ, са в отговор на поискани от пенсионерски организации финансови разчети.

Другото предложение на пенсионерските организации е минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи и да стане 300 лева.

Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който участва в заседанието на трите ресорни комисии по финансовата рамка за догодина.

Предлагат преизчисляване на всички пенсии

Горанов допълни, че изпълнението на тазгодишния бюджет най-вероятно ще позволи изплащането на коледни добавки, но все още е рано за детайли.

"Относително далече сме от там, но както вървят числата, както върви изпълнението на приходната част, няма причина да пестим от това. По-скоро ще има коледни добавки за пенсионерите", заяви финансовият министър. 

Вижте с колко вдигат пенсиите и заплатите догодина

iStock
iStock

В дългосрочен план обаче - промени в системата не се очакват:

"По-високи пенсии ще имат българските пенсионери тогава, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни нови задължения за нея, респективно за държавата", подчерта Горанов.

При периодични ад хок решения за пенсионния модел по-скоро не може да се постигне благосъстояние, счита министърът. 

Той отново изтъкна, че бюджетът е балансиран и не само във фискалния смисъл, а в смисъла, че следва всички политики, които бяха заложени в началото на този мандат през 2017г.

"Това, от което най-много страдаме в определени публични политики е липсата на приемственост и последователност, което не дава възможност за постигане на дългосрочни цели като примерно целта за подобряване на качеството на средното образование и намаляване на неграмотността и връщането на децата в училище. Нещо, което е възлова предпоставка за ограничаване на бедността в определени групи население", каза още Горанов.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg