Не винаги ще се разбирате с всички, с които работите, но когато става въпрос за шефа ви, е в най-добрия ви интерес да създадете добри отношения, съветва CNN Business.

"Връзката с шефа оказва голямо влияние върху траекторията на вашата кариера", казва Дана Браунли, автор на "Неписаните правила за управление".
 
"Трудно е да си успешен, когато шефът ти не е най-големият ти защитник."
 
В крайна сметка, вашият мениджър има силата да ви повиши или уволни, да ви защити или да ви делегира отговорност по изключително важни за фирмата ви проекти.

Четворна надница ако работим по време на празници

 И така, как можете да завъртите нещата, ако вие и шефът ви не се разбирате?

Не играйте ролята на жертва
 
Ако имате проблеми с шефа си, не ходете из офиса, оплаквайки неволите си.

„Ще се обърне срещу вас“, казва Стив Арнесън, автор на „Какво наистина иска твоят шеф от теб“. 

Оплакването на колегите ви ще ви навредят и в крайна сметка шефът ви може да подочуе и това да навреди на отношенията ви още повече.

Кои ще са най-търсените професии в България

 "Трябва да внимавате да не клюкарствате и не разпространявате историята, че шефът ви ви гонка, тъй като може да превърне в самоизпълняващо се пророчество", уточнява Арнесън.
 
Започнете да учите

iStock
iStock

Всички имаме различни стилове на работа и е идеално, когато и ръководителите, и служителите са гъвкави, за да посрещнат нуждите на всеки друг. 

"Трябва да поемете повече отговорност за връзката, отколкото те", каза Арнесън.
 
"Трябва да извървите поне 51% от пътя. Не е нужно да вършите 90% от работата, но по-добре поемете отговорност за връзката и не я оставяйте на тях."
 
Например някои шефове имат политика на отворени врати, докато други предпочитат да си уговорите среща, преди да влезете в техния офис. Някои искат да участват активно във всеки проект, докато други шефове използват по отдалечен подход.
 
iStock
iStock

Браунли констатира, че има два вида мениджъри: съсредоточени върху задачите и такива съсредоточени върху взаимоотношенията.

Един директор изкарва за ден колкото служител за година

Работодателите, фокусирани върху задачите, не искат много чат и просто искат да се концентрират върху работата, докато хората, фокусирани върху отношенията, са склонни да бъдат отворени за повече разговори, преди да започнат.
 
„Трябва да се приспособите към това, от какво се нуждаят, и към типа човек, който са“, казва тя.
 
"Босовете говорят за качества в други, на които се възхищават или харесват", каза Арнесън.

Обърнете внимание на това, кое e поведението на което се възхищават и това, което отричат и заклеймяват и задавайте правилните последващи въпроси, за да уточните, когато говорят за някого по положителен начин, на какво точно обръщат внимание.
 
"Тогава вече може да се концентрирате върху тези си качества малко повече."

За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора

Намерете обща позиция
 
Ако не си пасвате с шефа си, потърсете общи теми, чрез които да осъществите по-добра комуникация с него/нея.

iStock
iStock

"Хората гравитират към тези, които имат същия ентусиазъм към нещата, които ги интересуват", каза Браунли.

Огледайте офиса на шефа или обърнете внимание на уикенд заниманията му, за да получите евентуални насоки за интересите, които бихте могли да споделите.
 
Може да бъде толкова просто, като сходни хобита, деца на една и съща възраст, ако сте от един и същи роден град или пък подкрепяте един и същ футболен отбор.
 
Помогнете му
 
Вероятно шефът ви има дълъг списък със задачи, който продължава да става по-дълъг. Така че вместо да бъдете работник, който продължава да добавя към списъка, бъдете активни, като помагате да се отметне работата.
 
Например, ако вашият шеф споменава голям проект по време на среща, Браунли препоръча да изпратите идеи за това как можете да помогнете.

iStock
iStock

"Улесняване на живота им и сваляне на бремето ... това наистина е нещо, което прави огромна разлика в това как се отнасяте към тях."

Учете се от инсайдери

Ако сте извън вътрешния кръг на шефа, опитайте се да разберете кой е от вътрешната страна и ги попитайте за съвет как да се впишете.

Предлагат електронни трудови книжки

Не пресилвайте взаимоотношенията
 
Изграждането на добра връзка с шефа ви може да отнеме време, особено когато се опитвате да поправите повредена вече такава.
 
Дайте на връзката малко време за да се изгради и се опитайте да оставите това да се случи естествено.
 
"Изберете възможности за участие в събития, за които знаете, че шефът ще бъде там. Това ще ви даде възможност да сте в тяхното обкръжение", съветва Браунли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg