Има нематериализиран риск от нова финансова криза в еврозоната. Това заяви пред агенция „Фокус“ икономистът Лъчезар Богданов.

Според него, в момента, за разлика от Световната криза от 2007-2008 година, няма толкова голямо струпване на негативни фактори, които да навредят на хода на икономиката, но въпреки това не отрече вероятността такива да се появят.

Богданов отбеляза, че към момента по-скоро гледаме един възможен риск и той е забавяне на световната търговия.

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

Миналата година имахме два шока едновременно, и след това трети, заяви икономистът, като отбеляза огромното сриване на потока чужди инвестиции към страната и най-вече в строителството и имотния сектор, както и огромния спад в износа, заради глобалния спад в световната икономика.

Богданов, акцентира и върху проблемите на еврозоната и фактът, че две от страните, които са около нас: Гърция и Румъния изпаднаха в тежка финансова криза, а все пак са водещи търговски партньори и съседи.

Има забавяне на икономиката ни и то ще продължи

istock
istock

Според икономистът, евентуално забавяне на световната търговия ще повлияе на експортно ориентираните и индустриални фирми, особено тези, които работят за Германия и Италия.

Очертава се криза на предлагането

„Други рискове в момента не са се материализирали, но няма как да знаем дали няма да се случат, включително и нова финансова криза в еврозоната. Дългът в Италия е на изключително високо ниво и финансовият сектор е в изключително крехко състояние. Вероятно ще има проблеми. Кога точно ще се проявят и какъв ще е политическият отговор на такава финансова и дългова криза, все още не можем да знаем“, посочи още икономистът.

В България няма огромен брой безработни лица, които биха работили срещу изключително ниски възнаграждения. Още повече, че пазарът на труда е отворен. Част от българите, които не намират добра заетост в България, просто емигрират, отчита Богданов. 

"В този смисъл очевидно е, че успешна стратегия би била тази, в която идват инвеститори, които си дават сметка за тези реалности, създават висока добавена стойност, използват нови технологии, създават скъп продукт, който могат да продават на високо конкурентоспособни пазари и оттам могат да си позволят заради тези свои предимства да плащат и по-високи заплати и съответно да инвестират и в обучение на персонала.

Според икономиста, това са стратегически инвеститори, капиталоемки компании, които наистина влагат сериозни инвестиции, сериозен капитал и не разчитат единствено на евтин труд или наистина по-ниските преки данъци в България в сравнение с голямата част от другите европейски страни.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg