Mакроикономистът проф. Димитър Иванов заяви пред БНР, че всъщност първите признаци за финансова криза са били налице още през пролетта.

По думите на икономиста, над 90% от световната икономика е с намаляващ растеж. Очакванията, според него, са че растежът за цялата световна икономика тази година да бъде не повече от 3%, а за Европа и особено за еврозоната – между 1 и 1,5%.

"Тази рецесия, тази криза, която идва със забавяне на растежа, тя има различни характеристики от тези на кризата от 2008 г.. Докато предишната беше криза на търсенето, новата криза, която се очертава, ще бъде криза на предлагането, защото тя носи в себе си изключително остри геополитически проблеми, проблеми на регулирането на световната търговия“, обясни той.

От тази криза няма как да не бъде засегната и икономиката на България, предупреди проф. Иванов.

Евтините кредити ни карат да купуваме повече

По думите му в изнесените положителни данни за икономиката ни има и предизборни нюанси:

„Нямаме нови инвестиции, нямаме подновяване на индустрията. Огромни стратегически проекти в страната са забавени…. Ако погледнем и социалната картина в икономиката – тя е трагична. Над 50% от българското население получава под минималната работна заплата. Нищо не се случи в областта на новия икономически модел, нова реиндустриализация“.

Според него в страната ни се създава климат, който отблъсква чуждите инвеститори. Той смята, че статистиката не отразява и реалната картина на инфлацията в страната. По думите му тя върви към 6-7%.
 

istock
istock


Повече харчове, инвестиции в пенсии и подобряване на доходите

Проф. Иванов е категоричен, че трябва да се мисли за нов социален и индустриален пакт за развитие на България и той да е между всички политически сили.

Умората от Брекзит

Проф. Димитър Иванов коментира и темата Брекзит. Според него умората е голяма, което води до голямо вътрешно разцепление в цялото британско общество. Драмата не е само във Великобритания, но тя е и в ЕС, рисковете са големи, подчерта той и изказа мнението си, че европейските лидери ще се забавят, но няма как да не дадат продължаване на периода за преговори по излизането на страната от ЕС.

"Датата 31 октомври Борис Джонсън може да я представи като успех за сключването на политическата сделка, но до 31 октомври не виждам как ще бъдат гласувани закон по закон всички нови промени, произтичащи от този нов план за излизане от ЕС,", заяви проф. Иванов.

Ръстът на доходите не се усеща от повечето хора у нас

Критично важна седмица

Тази седмица е критично важна, подчерта макроикономистът. 

istock
istock

На Джонсън му трябват 320 гласа, за да мине неговият план, обясни икономистът и добави каква е ситуацията към момента:

„Той е на острието – има около 314 – 315 гласа. Нещата в британския парламент са разделени почти наполовина. Ако днес има второ гласуване и постигне 320 гласа, това няма да е краят. Това само ще е началото на края. Предстои изключително сложна дискусия по самото законодателство. Тя може да продължи с месеци“.

По думите му независимо дали днес ще има или не гласуване, опасността от предсрочни избори не е изчезнала:

„Днес почти е налице консенсус в британския парламент, че трябва да се върви към нови избори“.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg