Една мисъл ми направи впечатление тази седмица: „Не възпитавайте децата си. Те така или иначе ще приличат на вас. Възпитавайте себе си!”. И реално е така, нали?

На каквото и неща да ги учим, те ще правят като нас, а не както е „правилно”. Този принцип може да се приложи в много области, но при управлението на личните финанси е незаменим.

И така, за да станем богати или финансово свободни, трябва да мислим като тях, да действаме като тях и да избягваме техните грешки.

В тази статия има 7+1 грешки, които вероятно правим точно сега и могат да ни попречат да стигнем там, където искаме. Сайтът Smartmoney.bg ни обръща внимание на тях.

Грешка №1: Да не виждаме реалните факти

Знаете ли, че 57% от хората в България следят семейния си бюджет наум (!!!), а 27% си записват само големите разходи. Ако си световен шампион по запомняне, това е добра тактика, но ако не си – това може да те провали още преди да си тръгнал към богатството.

Много мои близки се страхуват да погледнат реалната картинка. Знаят, че парите им стигат до следващата заплата (в повечето случаи), големите покупки са на кредит и имат малко спестени пари в банка. Когато заговорим за семеен бюджет, отчет или баланс, те си представят само ограничения с някаква неясна цел да спестяват за бъдещето.

istock
istock

6 експертни съвета за успешна продажба на недвижим имот

Колкото и да не ни се иска, трябва да погледнем фактите такива, каквито са. Нека седнем и да запишем всичко, свързано с нашите финанси (приходи, разходи, спестявания, инвестиции, застраховки и други) и дори нещата да не са розови, това е само началото. Ако не го направим ще е като да караме автомобил със затъмнено предно стъкло – движим се, но не знаем накъде и дали няма да се ударим в нещо.

Грешка №2: Избираме стоките по цена, а не по стойност

Това е една от основните грешки, които всеки от нас допуска почти всеки ден. Причините са ясни – имаме пазарно стопанство само от четвърт век, както и сравнително ниски доходи. Ако към това добавим и слабите регулации по отношение качеството на стоките, картинката ще стане ясна. Но това са само причини и оправдания. Ако искаме да станем богати, трябва да поемем отговорност за собствените си действия.

Много от нас си мислят „Защо да не си купя тези евтини китайски обувки за 30 лева, вместо тези за 100 лева?“ (които ще издържат по дълго и ще са по-удобни).

Богатите мислят по различен начин. Те гледат стойността във всяко нещо. Въпреки, че могат да си позволят почти всичко, те не си пилеят парите наляво и надясно, а преценяват дългосрочните ползи от всяко нещо и така избират дали да си го купят или не.

istock
istock

Грешка №3: Да се сравняваме с другите

Сравненото, освен че ражда печал, няма да ни отведе никъде. Дори да знаем, че над 50% от българите живеят с доход под нужния им за живот, а 20% от тях под прага на бедността, това няма да ни помогне, нали? И няма да ни плати сметките, също.

Дългосрочният успех и богатство е като маратон с препятствия, а не като 100 метра гладко бягане. Не е нужно да гледаме какво правят другите. Това е един от уроците, които научих по трудния начин.

Когато започнах работа се сравнявах с моите приятели и това ми беше достатъчно, за да си мисля, че съм успешен. Тази монета има и друга страна – да се мерим с много по-богати и успешни хора от нас. Това не е необходимо. Осъзнах, че всеки от нас си има собствен път и единствения измерител сме ние самите.

5 грешки при покупката на жилище

Грешка № 4: Да живеем над стандарта си

Сигурно сте чували за „правилото“, че ръчният часовник трябва да е до 20% от нашия месечен доход, а колата до 40% от годишния ни доход. Това, разбира се, е много относително и е различно за всеки от нас.

За някой човек скъпият ръчен часовник ще е актив и необходимост в неговата среда, а за друг това ще е излишен лукс. Но дори да няма някакви подобни показатели, всеки знае какви възможности има в настоящия момент и какво може да се позволи.

Ако си купим кола за 15,000 лева с месечни разходи за поддръжка от 200 лева при заплата от 1,000 лева, отговаря ли на нашия стандарт? По-скоро не.

Не трябва да се ограничаваме и да се съобразяваме винаги с това, което имаме в настоящия момент, но има ли смисъл „да харчим пари, които не сме спечелили, за да купим неща, които дори не искаме, за да впечатлим хора, които дори не харесваме” (Уил Смит).

Грешка № 5: Да инвестираме както останалите

През няколко месеца в централните новини на всички телевизии има репортажи за имотния пазар и за това, че точно сега е най-изгодният момент да се инвестира в жилище. Тази „новина” е със същата достоверност като „Сега е най-доброто време да си купите велосипед”, казана от производител на велосипеди.

Или с две думи – ако нещо го кажат по телевизията като добра инвестиция, бягайте далеч. Останалите вече са спечелили от бума и вече търсят „шарани”, на които да продадат „безценните” си активи.

Нещо подобно се случи през ноември 2008 година. В централната новинарска емисия на bTV Юксел Кадриев излезе и каза, че инвестицията в акции е много печеливша и всеки може да се възползва от нея, както и това, че един взаимен фонд е направил 100% годишна доходност. След няколко дни дойде „черния” четвъртък, в който започна стремглавото движение надолу в цените на акциите.

88% от българчетата до четвърти клас са спестовници

Също така, бъдете внимателни когато някой ви предлага инвестиция без риск, която носи 300% на година. Вашите приятели и познати не са ли в ролята на „новинари”, които ви обясняват колко е велика и печеливша тази инвестиция.

И накрая, нека не забравяме в какво инвестира оракула от Омаха – в електричество, банки, застраховане, газирани напитки, железници и компании за храни, а не в „невероятно нов и иновативен бизнес модел, който ще промени бъдещето”.

istock
istock

Грешка № 6: Да спестяваме без да инвестираме

Предполагам, че вече знаете каква е разликата между спестяване и инвестиране? Има много хора (включително и много блогъри), които са се вкопчили в „силата на спестяването”. Те спестяват от всичко като си купуват по-евтини (и много често некачествени) стоки и се лишават от елементарни неща. Сами разбирате, че не е това начинът. Или поне не цялата истина. Ако просто спестяваме, ние се лишаваме от нещо днес, за да си купим същото нещо след една година. Това е така, защото спестяванията ни си остават същите.

От инвестициите, обаче, очакваме да нарастват, т.е. парите да работят за нас. И така, след една година да можем да си купим два шоколада, вместо един. Това е и целия смисъл на нарастването на парите във времето.

Какво правят обаче повечето хора – те слагат спестяванията си на банков депозит и чакат. Не казвам, че това е лошо, но досега никой не е забогатял от депозити, а просто си е запазил стойността на парите във времето (евентуално).

Грешка № 7: Да разчитаме на един източник на доходи

Няма значение колко висок е нашият доход, добре е да не разчитаме само на един източник. Познавам много топ мениджъри, които получаваха огромни заплати (не само за България), но кризата, спада в определени индустрии или просто лошо стечение на обстоятелствата ги „върна в детската градина”.
Просто защото разчитаха само на високите си заплати и целия живот си бяха изградили около тях – голямо жилище с ипотечен кредит, лизинг на скъп автомобил, ски ваканции с пари от кредитната карта. Изведнъж, всичко това изчезна, като в приказка.

Причината – лошо управление на личните финанси. При такава заплата е много лесно да заделяш поне 10% от нея и да си купиш активи, които да се превърнат в допълнителен източник на доходи. Инвестициите са буквално стотици – от земеделска земя, малък търговски обект и взаимни фондове до акции на големи международни компании, които разпределят редовно дивидент.

Това са класическите инвестиции, но аз ви предлагам нещо по-доходно (но и по-рисково, съответно). Става въпрос за бизнес, но не си представяйте веднага офис, секретарка и служители. По-скоро да създадем допълнителен източник на доходи, паралелно с основната ни работа. Ще ви кажа какво направих аз. Още докато работех на трудов договор организирахме две еднодневни обучения по лични финанси, както и един цялостен курс. Приходите от тях не бяха много, но поставиха едно добро начало.

Богатите стават по-бедни

Освен това, през годините съм консултирал много хора с малък бизнес – от счетоводство и финанси до глобална стратегия за завладяване на пазара на плодове и зеленчуци в квартала.

Първоначално, не исках да ми плащат за труда, но постепенно разбрах, че ако искам да стана професионалист в това, трябва да получавам съответното възнаграждение. Така и клиентите получаваха качествена и персонализирана услуга (а не като за приятел), наполовина на цената от големите консултантски компании.

Това, което мога да ви споделя тук е да не се отказвате. Да, ще е трудно в началото и ще е тотално различно от основната ви работа в офиса. Вие „работите” с милиони, а някой се пазари за 30 лева, но така получавате истински умения, а не „офисни”.

Бонус грешка: Да живеем по правилата на нашите родители

Възпитанието и образованието са важни за живота на всеки един човек. През детството си получаваме ключови знания за света около нас и придобиваме умения да се справяме с трудностите. Ако светът не се променяше, тези знания и умения щяха да ни служат до края на живота ни, но това не е така. Нашите родители са живели в различни времена от сегашните и по правила, които са им вършели работа тогава, но в днешно време те нямат много стойност.

За съжаление, много от нас не се учат и продължават да прилагат знанията от миналото. Да вземем за пример в какво инвестираме. Над 95% от активите на хората у нас са в депозити и собствени жилища. Те не ни носят доходи и ние разчитаме само на заплати и пенсии. В развитите западни страни над 35% са вложени в инвестиции, които носят допълнителни доходи.

Структурата на домакинските бюджети се подобрява

В същото време, борсата и акциите се приемат за хазарт в България и под 2% от българите са инвестирали в този инструмент, който е с най-висока историческа доходност.

Това бяха 7+1 грешки, които аз съм допуснал или съм бил пряк свидетел. Не е нужно и вие да минавате по същия път. Знаете, че „умният човек се учи от грешките си, а мъдрият – от грешките на другите”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg