Да имаш собствено жилище е мечта на немалка част от хората – желанието да имаш място, което да наречеш свой дом и около което да изградиш семейство, със сигурност е един от факторите, които ни движат в живота.

Това желание обаче може да не се сбъдне точно така, както искаме и то не заради друго, а заради собствените ни грешки и незнание.

Кои са 5-те най-често допускани грешки при покупката на жилище? Ето какво имат да казват експерти по темата. 

На 5-то място хората често забравят да зададат въпроса за закупуване на паркомясто.

„В повечето случаи купувачите на недвижими имоти са толкова обсебени от идеята за закупуване на първото си жилище, че пропускат темата за паркоместата“, смятат адвокатите от дружеството на „Димитрова и Хаджиева“.

Паркомястото обаче не трябва да се подценява, тъй като често бюджетът ни често излиза под необходимата сума. Затова се препоръчва при закупуването на жилище да се вземе предвид фактът, че София и големите градове се застрояват все повече и след 5-10 години районът, в който живеем, да е пренаселен, което може да доведе до по-сериозни последици за нас.

Една позиция преди това е лошата организация и планиране на строителните дейности. За да избегнем това, от кантората дават следните съвети: при купуването на имот „на зелено“ имаме правото да променим някои ъгли например: изводи за интернет и телевизия, изместване на ВиК изводите, както и промяна на дограмата.

„Консултирайте се с продавач, архитекти и проектанти – това би могло да ви спести време, усилия и пари“, смятат от кантората. При покупка на завършен имот пък е опасно да планираме промените, без да се интересуваме дали те са възможни. Например изграждането на навес на еднофамилна къща не е лесно, защото той има различен вещноправен статут в зависимост от това дали е прикрепен към земята или не. От този статут се определя дали трябва да се вписва в Агенция по вписванията, дали имаме нужда от разрешение за строителство, а също и дали трябва да се учреди право на присвояване.

Ако не искаме да ни премахнат остъкляването на балкона пък, то трябва съгласието на всички наши съседи в етажната собственост.

Голямо внимание трябва да се обръща и на предварителните заплащания без договор. Това включва издаването на фактура от бояджии, шпакловчици, хора, ангажирани с изработката на мебели или с ремонт в банята.

„Нито ръкостискането, нито фактурата гарантират сигурността и гаранцията, че работата, която възлагате, ще бъде извършена изобщо, качествено ли ще се извърши и при какви условия ще се случи това“, предупреждават адвокатите. Затова и препоръчват да се сключват писмени договори с лицата, за да има гаранцията, че всичко ще бъде извършено в срок и качествено.

На 3-то място е пренебрегването на основни моменти при покупката. Това е прибързаното съгласяване с условията на един продавач и с неговото капаро. Вместо това един купувач трябва да е любопитен, да изисква допълнителни данни и документи, а при необходимост да променя клаузи в даден договор. Важно е да проучим не само имота, но земята под него и самия продавач също. Ако не го направим, рискуваме да бъдем изгонени от собствения си апартамент или да бъдем измамени от строителната фирма.

Важно е да проследим и наличието на акт 14, 15 и 16, защото често се стига до акт 16, без той да е налице. Липсата на акт 14 може да доведе до заповед за събаряне на строеж, а липсата на акт 16 – заповед за забраняване ползването му.

На една стъпка от челната позиция е предвидимото емоционално пазаруване, което често пъти излиза недобре планирано. Изразходването на всичките ни спестявания може да доведе до загуба на дома ни, ако попаднем в трудни финансови времена. За да избегнем този момент, трябва не да се фокусираме върху максималния размер на отпуснатия кредит, а върху собственото ни месечно заплащане. Ако получаваме 2 500 лв., а месечната вноска по кредита е 1 500 лв., то автоматично блокираме половината си доходи за заплащане на ипотечен кредит.

Най-голямата грешка при закупуването на жилище е неговото капариране без предварително одобрение за ипотечен кредит.

Последиците от това са закупуването на имот, който не е по нашите възможности, както и развалянето на договора, от което губим и даденото капаро. Причините за тази грешка са много – това е вярата в устните договорки с банката, които обаче се различават от реалността.

Важна е и нашата грижа да получим по-добри предложения за кредит.

"Ако очаквате повишаване на заплатата или други приходи, кандидатствайте за кредит, след като те вече са факт“, препоръчват адвокатите. В случай, че доходите ни са ниски пък, може да се наложи да осигурим съдлъжник. Хубаво е да искаме оферти от повече банки и кредитни институции, а не само от една.

При получаването на оферта е важно да проследим какъв е максималният процент на финансиране от банката, какви са условията (като лихвен процент, срокове, размер на месечна вноска, документи), както и колко дълго ще продължи процесът на одобрение.