Близо 1/3 от американските граждани смятат да направят равносметка на похарчените пари, сочи прочуване на американската компания за финансови услуги Fidelity Investments, цитирано от сайта USNews.

Според данните 48% души смятат да спестят повече средства в сравнение с 2018 г., 29% обмислят да изплатят стари дългове, а едва 15% смятат да харчат по-малко. Затова и сайтът предоставя 20 съвета за личните ни финанси, които можем да приложим през следващата година.

На първо място всяко домакинство трябва да идентифицира финансовите си цели. Това означава да преценим дали купуването на втора кола е по-важно от необходимия ремонт у дома.

Важно е да следим и разходите си не само на хартия, но и по картите – всеки потребител трябва да следи наличността и осъществените транзакции, за да знаем за какво и къде отиват парите ни.

За по-здравословен джоб препоръчват да набележим дни, в които да не харчим, и вместо да даваме пари за фитнес зали, да тренираме вкъщи. За това могат да помогнат множество видео уроци и платформи онлайн.

За да се намалят задълженията пък потребителите ще трябва да направят 2 неща – всеки месец да внасят определена сума от заплатата си за заеми, както и да премахне лошите навици за ненужни покупки.

„Храненето навън твърде често, както и купуването на дрехи са само част от излишния харч“, пишат от USNews.

Още от съветите:

Кабелната телевизия също гълта пари излишно и вместо това е по-добре да се премине към платформи като Netflix. За да пестим от сметки за здравето и да не плащаме за лекарства, сайтът препоръчва редовно да се ходи на преглед – това включва посещения при зъболекаря, както и при личния лекар.

Не на последно място изданието препоръчва всеки сам да направи равносметка за личните си финанси. Това означава да прегледаме приходите и разходите както за настоящата година, така и за миналата – харчили ли сме повече, често ли сме взимали заеми и дали не сме разчитали на фалшиви промоции по магазините.