Светът обеднява, макар и малко. Според ново проучване, личното благосъстояние в глобален план миналата година е намаляло за първи път от финансовата криза насам. В същото време дълговете продължават да растат, съобщава германското издание „Шпигел”.

За първи път след финансовата криза през 2008 г. миналата година е налице намаляване на личните активи. Това е заключението на застрахователния концерн „Алианц” (Allianz) в годишния доклад за 2018 г.

Според проучването, глобалните брутни финансови активи са намалели с 0,1 % в сравнение с предходната година и са достигнали 172,5 трилиона евро. Въпреки че не може да се говори за драматичен спад, за първи път от 11 години насам личните активи на домакинствата не са се увеличили.

Бум на милионерите в България

Докладът определя като основен „виновник” спада на борсите през 2018 г. Бизнесът пострада тежко от разрастващата се търговска война между САЩ и Китай, споровете за Brexit и нарастващото политическо напрежение по целия свят. Инвеститорите не мразят нищо повече от несигурността, затова бяха продадени много акции.

istock
istock

Наблюдава се намаляване на личното състояние в глобален мащаб, независимо че хората по цял свят пестят повече. Общата стойност на глобалните спестявания се увеличи с 2,2 % и достигна 2700 милиарда евро. Въпреки това, поради спадащите цени на акциите, активите намаляха.

Най-големи вложители са гражданите на САЩ, които са увеличили спестяванията си с 46%. Общата сума е достигнала 1800 милиарда долара. Според авторите на проучването, това се дължи на данъчната реформа в САЩ, приета през януари 2018 г. от президента на САЩ Доналд Тръмп, и свързаните с нея данъчни облекчения, като намаляване на най-високата данъчна ставка и увеличаване на надбавките за данък върху наследството.

Спестяване или как да станете по-богати в три стъпки

Успоредно с намаляването на личните спестявания за десета поредна година се увеличиха дълговете на домакинствата. Според проучването, задлъжнялостта се повишила с близо 6% през 2018 г.

Като цяло задълженията на домакинствата през 2018 г. са достигнали малко под 43 трилиона евро.

В допълнение, докладът за глобалното богатство сочи, че разликата в активите между индустриализираните страни и развиващите се икономики отново се е увеличила.

След като частните активи постепенно се приближиха до 2016 г., растежът на активите на развиващите се пазари през 2018 г. беше под този на индустриализираните държави за втора поредна година. До 2018 г. делът на развиващите се пазари в световните финансови активи е едва 18 % - без промяна от миналата година. Годишният растеж на развиващите се държави е в застой.

Топ 10 на градовете, в които живеят най-много милиардери


Като цяло, разпределението на богатството през последната година се е променило малко. Броят на хората със среден доход, както и през предходната година, е 1040 милиона.

istock
istock

Въпреки това през последните две десетилетия се е променила регионалната характеристика: делът на азиатците в световната средна класа се е увеличи с 20%, докато делът на северноамериканците, западноевропейците и японците е спаднал със същия процент.

През последните две десетилетия броят на заможните хора се е увеличил с 30 % и е достигнал 580 милиона души. Докато в началото на новото хилядолетие основно западноевропейците, американците и японците принадлежаха към този клас, днес те представляват малко под 70 %.

Една четвърт от богатите хора в света сега са от Китай.

Въпреки това, Китай все още е сред най-богатите държави в света.

Най-богатите страни в света остават Швейцария и САЩ - поне по отношение на средните нетни финансови активи на глава от населението.