Aктуално проучване от последните часове показва, че българите стават все по-малко меркантилни. Дори да е така, което може само да ни съмнява, наличието на финансовата грамотност на по-голямата част от обществото все още не е висока.

Повечето хора изобщо не спестяват по една или друга причина, а дори и да искат да спестят, им липсват елементарни познания относно това как да го правят по възможно най-разумен начин.

Съществуват две правила на спестяванията, които може да ни осигурят спокойствие. Първото: не поверявайте своята финансова сигурност изцяло в чужди ръце, дори това да са ръцете на доказани професионалисти.

Най-честата грешка е да разчитаме единствено на държавата, която управлява пенсионния ни фонд в НОИ. Единствените други спестявания, които повечето хора в наши дни имат, са вноските, които постъпват в индивидуалните им партиди в частните пенсионни фондове, където ги осигурява техният работодател.

Много хора дори не разчитат на такива фондове, а само и единствено на държавния пенсионен модел, което е много голяма грешка. В крайна сметка успешното спестяване не изисква изключително сложни стратегии и инвестиции, че да нямаме избор освен да се доверим на професионални експерти. То изисква единствено някои елементарни познания по икономика и финанси, с които всеки човек може сравнително бързо да се сдобие в свободното си време.

След придобиването на познания идва логично ред на второто правило на спестяването: инвестирането. Дори трупането на пари под матрака на практика представлява инвестиция в съответната валута, в която са деноминирани тези пари.

Именно по този начин трябва да разсъждаваме, когато заделяме пари в брой, дори когато ги слагаме на влог в банката. Когато се научим да гледаме на всяка форма на спестяване по този начин, въпросът, който трябва да си зададем, е следният - смятаме ли, че възвращаемостта на нашата инвестиция ще е достатъчно голяма, за да покрие нашите нужди? Една от причините обикновеното трупане на валута вкъщи да е лош метод на спестяване в наши дни е наличието на постоянна инфлация.

Но как да спестявате ефективно?

1. Проследете разходите си

Записвайте всяко нещо, което купувате и проследете парите си в края на месеца. Анализът на доходите ви ще покаже, че вероятно ще откриете нещо, за което не знаете, че харчите парите си или ще откриете излишни харчове. Планирайте внимателно разходите, които се повтарят, като ипотеката всеки месец. Експерти в кредитирането съветват разговор със служители в банката ви с цел рефинансиране или промяна на условията към сегашния кредит на две години. Без значение дали са за ипотека, наем, кола или карта за фитнес - проверете дали тези сметки не могат да се оптимизират. Важно е да се мисли за тези неща като голям брой разходи, за които трябва да се спестят пари, вместо да се възприемат като месечна сметка.

2. Установете ясни цели

Важно е да знаете от какво имате нужда и какви цели си поставяте. Ако имате половинка и обмисляте пoĸyпĸaтa нa нeдвижим имoт, мoжeтe дa зaпoчнeтe oтзaд нaпpeд т.е. зaпoчнeтe oт тoвa, имoт нa ĸaĸвa cтoйнocт мoжeтe дa cи пoзвoлитe и тoгaвa дa пpeминeтe ĸъм тъpceнeтo. Ha пъpвo мяcтo e дoбpe дa имaтe cпecтeни cpeдcтвa зa пoĸyпĸaтa. Cпeциaлиcтитe пpeпopъчвaт, дa cтe зaдeлили 20% oт cтoйнocттa нa имoтa, пpeди дa пpибeгнeтe дo пoĸyпĸa нa ĸpeдит. Ако мечтанията дом струва 100 000 лева, тогава ще са ви необходими 20 000 лева, които за да спестите на равни вноски ще ви отнеме 5 години или 60 месеца.

3. Бъдете внимателни, когато харчите

Научете се да различавате нещата, които ви "трябват" и "искате". Бъдете внимателни за всяка покупка, която правите. Импулсивно хората си купуват от сладолед до нов телефон в рамките на няколко часа. Натрупването на богатство или поне стабилност във финансите често е свързано с усърдното спестяване и със съзнателното правене на разходи. Но и не следвайте тълпата, защото не всичко може да се оптимизира до крайност.