Възможно е през следващата година двуцифрено, близо до 10-те процента, увеличение на заплатите в частния сектор, но това става под натиск.

Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Средно такъв процент на повишение на заплатите догодина са дали и четирите работодателски организации у нас – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Не във всички сектори обаче могат да си позволят 10% увеличение, посочи той.

Не е редно да се увеличават с 10% заплатите на всички в публичния сектор, а това трябва да става след проверка на качеството на работа.

560 лева минимална заплата дават фирмите

Това е ясен сигнал, че въобще няма намерение да се въвежда електронно правителство, предположи Симеонов.



По думите му правилният път е да се съкратят места в администрацията. Този ресурс ще бъде погълнат незабавно, разликата между заплащането в частния и в държавния сектор не е толкова голяма, коментира Симеонов.

Според него другият негативен ефект от това увеличение е, че ще продължи да се изтегля работна сила от частния сектор.

2019 г. беше добра за макроикономическите показатели на България, но не беше добра за прогрес в направленията, които се очакват от бизнеса, за да бъдат подобрени позициите на страната.

Това са липсата на електронно правителство, липсата въобще на сериозни стъпки за неговото реализиране, свързаната с това корупция и застой във върховенството за закона“, подчерта Симеонов.

По думите му българският бизнес е оптимистично настроен за средата през 2020 г.

Около 63% от анкетираните през тази година очакват подобрение на бизнес климата, което е близо 10% увеличение.

Симеонов подчерта още, че няма добро движение в процедурите по внос на работници. Според него много мудно вървят нещата в тази посока. БТПП ще иска ускоряване на тази процедура и ще даде своите препоръки за това.

Каква ще е средната заплата през 2021-а

Според него през следващата година отново основен двигател на българския бизнес ще бъде търсенето на външните пазари.

„Има и фактори, които са заплаха за европейските фирми, но не се оценяват у нас“, посочи Симеонов. Той поясни, че това са несигурността около Brexit, притесненията по отношение на финансирането, както и тези, свързани с обменните курсове на валутите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg