Българките печелят с 14% по-малко от българите. Разликата е още по-голяма сред жените и мъжете с ниско образование – дамите печелят с 28% по-малко.

Рискът от бедност се е увеличил и сред двата пола от 2006 до 2017 г. - 24% от жените и 20% от мъжете са изложени на него.

Половината от хората с ниско образование са в риск от бедност.

Това показва Индекс за равенството между половете, изготвен от Европейския институт за равенство между половете (EIGE).

По отношение на достъпа до финансови средства и икономическата ситуация на мъжете и жените България получава 61,8 точки – напредък със 7,5 точки от 2005 г. (-0,1 точки от 2015).

800 лева заплата за камериерка в зимните ни курорти

Има подобрение във финансовото състояние и на мъжете, и на жените, но бедността и неравенството от гледна точка на разпределението на богатството са се увеличили. Резултатите на България в тази сфера са най-ниските в ЕС.

istock
istock

Неравенствата в разпределението на доходите са се увеличили сред мъжете и жените между 2007 и 2017 г.

Дамите печелят средно 86 цента за всяко евро, което мъжете изкарват на ден, и това води до разлика от 14% между половете. Разликата в пенсиите е почти 28%.

В областта на равния достъп до заетост и условията за работа България има резултат 69 точки, което е напредък с 1,7 пункта от 2005 г. (+0.4 пункта от 2015 г.). Наблюдава се увеличаване на работещите жени и мъже.

Заетостта на пълно работно време се е увеличила от 40% до 45% за жените и от 49% до 55% за мъжете между 2005 и 2017 г.

В кои сектори обявиха свободни работни места

Разликата между половете е много по-малка сред високо образованите жени и мъже (2 процентни пункта) в сравнение с жените и мъжете с ниско (11 процентни пункта) и средно (14 процентни пункта) ниво на образование.

Около 3% от българките работят на непълен работен ден в сравнение с 2% от българите - най-ниските нива в ЕС. Средно жените работят 40 часа на седмица, а мъжете – 41.

istock
istock

Остава проблем неравномерното разпределение в различни сектори на пазара на труда. Около 18% от жените работят в областта на образованието, здравните и социалните услуги в сравнение с 4% от мъжете.

България има най-високия дял жени (11%), работещи в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката в ЕС (в сравнение с 28% от мъжете). Разликата между половете е втората най-ниска в ЕС.

С изключение на критерия за женско участие във властта, резултатите на България са по-ниски от средните в ЕС във всички области.

При женското участие във властта страната е отчела подобрение с 11,5 точки от 2005 г., което я поставя на шесто място в съюза в тази сфера.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg