Фирми са обявили 17 887 свободни работни места през септември, като близо 60 на сто от тях са в частния сектор.

Това показват данни на Агенцията по заетостта.

Най-много хора търсят фирмите в преработващата промишленост, като техният дял е 26,2% от всички обявени позиции.

Следва секторът на образованието – с 18,1% дял,  административните и спомагателните дейности- 13,2%, търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети – 10,3%, хотелиерството и ресторантьорството – 9,1%.

Равнището на безработица в страната се запазва

Най-търсените групи професии и този месец са: преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения
; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт.

istock
istock

Търсят се още продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло и дървени изделия и сродни; както и бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.

Равнището на безработица в страната за трети пореден месец се запазва и остава 5,3%. На годишна база е отчетено понижение от 0,3 процентни пункта.

Колко заплати мога да получа при напускане

Регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 781, като спрямо август увеличението е минимално, а на годишна база те са с 11 065 по-малко.

istock
istock

Новорегистрираните безработни лица през септември са 26 662, като от тях 1 652 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

Постъпилите на работа безработни през септември са 18 881, като 92,3% от тях са устроени в реалната икономика.

Други 1 053 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg