Според синдикатите злоупотребата със сумарното изчисляване на работното време се превръща в масова практика, при която се удължава работното време на българина, без да му се заплаща. 

Това каза вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Нанков.

По думите му, масовата злоупотреба става при изготвянето на два работни графика - действителен и официален.

"На шестия месец действителният график изчезва и се показва официалният, според който на работника не му се полага никакво обезщетение за извънреден труд", обясни синдикалистът.

Задължен ли съм да заплащам работно облекло?

Той каза също, че над 50 на сто от констатациите на Инспекцията по труда са свързани именно с посоченото ощетяване. Затова от двата синдиката - КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа", са инициирали подписка, която ще събират до Нова година и ще предоставят на законодателите.

istock
istock

Чрез нея се настоява за промяна на настоящия режим на изчисляване на сумираното работно време, както и определяне на производствата и икономическите дейности, в които сумарното изчисляване е приложимо.

"Ние твърдим, че има много икономически дейности, в които няма нужда от това", каза още Нанков.

istock
istock

Мобилно приложение помага на търсещи работа и работодатели

Той изброи още няколко конкретни синдикални искания, сред които обвързването на извънредния и нощен труд с минималната работна заплата, увеличение на заплащането на извънредния труд на 75% в почивни дни, както и работата в празнични дни да бъде 100% като обезщетителен режим.

При стартирането на подписката в Кърджали местният синдикален лидер Иванка Караколева каза, че почти всички фирми в областта са на сумарно изчисляване на работното време и казусът в региона е сериозен проблем.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg