Новото изследване на милиардерите в света показва, че те продължават да набъбват, въпреки удара, под който попаднаха банковите им баланси миналата година, съобщава CNBC.

Понастоящем има около 2101 милиардери в световен мащаб - като 589 човека от тях (или 38,9%) през последните пет години, според доклада на UBS за Billionaire Insights за 2019 г.

За същия този петгодишен период, тяхното комбинирано богатство нарасна с повече от една трета (34,5%) и достигна общо 8,5 трилиона долара. Докладът обхваща годините 2013 до 2018 г.

Колко милиарда изгуби най-богатият човек в света

Общото богатство на милиардерите падна за първи път от пет години през 2018 г. на гърба на „силния щатски долар, търговските търкания, страховете от по-нисък икономически растеж и променливостта на финансовите пазари“, установи швейцарската банка. Дори и след това богатството на милиардерите остана до $ 2,2 трилиона спрямо 2013 г.

Общото богатство на свръхбогатите намалява за първи път от три години.
istock

Американските милиардери бяха единствените, които не претърпяха потапяне през 2018 г., като богатството им се повиши с 0,1%. Към края на годината регионът е бил дом на около 749 милиардера с общо богатство от 3,6 трилиона долара.

Кой стана по-богат от Хари и Мегън в Англия

Азиатско-тихоокеанският регион обаче остана дом на най-големия брой милиардери в света. Със 754 милиардери, чието общо богатство възлиза на 2,5 трилиона долара, регионът представлява 36% от глобалното милиардерско население.

В рамките на това Китай представлява 43% от милиардерите в региона. Индия прави 14%, Хонконг 9% и Япония само 4%.

В Европа, милиардерите в Близкия изток и Африка са намалели с 5% миналата година до 598 човека, чието общо богатство възлиза на 2,4 трилиона долара.

Почти всеки трети мултимилионер живее в САЩ.
istock

Докладът подчерта също така забележителното подобрение в броя на жените, присъединили се към редиците.

Вече има 233 милиардери жени в световен мащаб, което е 46% повече от 2013 г., когато са били записани едва 160 жени, като изпреварват 39% темп на растеж, показан от техните колеги мъже през този период.

Как бракът променя oтношението към парите?

Този растеж се ръководи до голяма степен от жените в Азия и жените предприемачите.

„Докато Азия продължава да се разглежда като регион с по-традиционни култури, доминирани от мъже, е окуражително да се види, че броят на жените милиардери нарасна над два пъти през последните пет години“, отбеляза Джулия Леонг, партньор и ръководител в частното банкиране, отчита доклада.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg