Напоследък много се говори за наближаваща рецесия. Според дефиницията, това е „временен спад в икономическата активност и производството (БВП) за период по-дълъг от две последователни тримесечия“.

Ако това се случи, ще пострадат много сектори от икономиката, а оттам и нашите инвестиции.

В тази статия Smartmoney.bg споделя как може да се подготвим за този спад в бизнес цикъла и представя 4 сфери, които са доказано устойчиви по време на кризи, както и цели 12 конкретни фонда и акции, в които може да инвестираш.

Какво предизвиква рецесиите?

Спадът в икономическата активност е нормален, както възходът, защото те са част от един бизнес цикъл. За да прерасне една рецесия в по-голяма криза, има наличие на някакъв дисбаланс (дефект) в някой сектор от икономиката, който трябва да се преодолее.

През първите години на 21 век имаше dot-com балон с нереално високи оценки на много интернет компании, който беше последван от спукването му. Финансовата криза от 2008 година беше в резултат от много дефекти в ипотечния пазар на САЩ, като тя се пренесе и в други свързани сектори и накрая прерасна в световна финансова криза.

За щастие, рецесиите са много по-кратки от възходите в икономиката. Средно един спад продължава по-малко от 1 година. За дългосрочните инвеститори това е добра новина, защото дори да има криза през даден период, то обикновено тя е последвана от по-висок растеж и така доходността от акциите остава положителна.

istock
istock

7+1 финансови грешки, които вероятно правим точно сега

Разбира се, има и сектори, които са доста по-устойчиви от други по време на спад и инвестирането в тях ще ни позволи да минимизираме загубите (или да увеличим печалбите си) по време на рецесия.

Кои инвестиции са устойчиви по време на рецесия?

Златото е един от малкото активи, които хората възприемат като пари и неговата цена расте, когато има конфликти, несигурност или спад в световната икономика. Борсово търгуван фонд върху злато (или физическо притежание на ценния метал във вид на кюлчета или монети) е добра „застраховка“ срещу рецесия и рязък спад в цените на останалите инвестиции.

Все пак, в тази статия ще говорим за индустриите и отделните акции и фондове, които се представят добре по време на рецесия. Обикновено, компаниите, които предлагат стоки или услуги, които са жизненоважни за хората (като храна, напитки, потребителски стоки, козметика, лекарства, комунални услуги, електроенергия и други) са по-стабилни по време на криза, но трябва да правим разлика между акциите на една компания и това, което предлага тя на пазара.

Ще ти дам един емблематичен пример. Amazon е онлайн магазин, в който има много стоки от първа необходимост, които се търсят както по време на растеж в икономиката, така и при рецесия. От октомври 2007 година до ноември 2008 година продажбите и печалбите на компанията се увеличават с над 20%, което доказва, че тя предлага продукти, устойчиви на финансовата криза, в която се намира САЩ и почти целия останал свят. В същото време обаче, за този период цените на акциите на Amazon падат с над 60%. Изводът е, че трябва да търсим не устойчиви продукти, а по-скоро компании и фондове, които се представят добре по време на кризи.

Богатите стават по-бедни

Комунални услуги (Utilities)

Комуналните услуги са класически пример за устойчив по време на криза сектор. Ние имаме нужда от електричество, вода, отопление, сметоизвозване и други услуги, независимо дали има рецесия или не. Компаниите от този бранш са големи, устойчиви и без особена нужда от външно финансиране (не са изложени на лихвен риск). Също така, те често дават и добри дивиденти.

istock
istock

Ето няколко добри борсово търгувани фондове от този сектор, в които може да инвестираме, като всички те са UCITS. В селекцията има и една компания от тази сфера.

iShares S&P 500 Utilities Sector UCITS ETF. Това е сравнително нов фонд (от 2017 година), който следи най-големите компании за комунални услуги в САЩ, като е реализирал 3.36% доходност за 20018 година и над 18% за годината приключваща на 30 юни 2019 година. Годишната такса е 0.15%. Интересно е, че един от любимите коефициенти на Уорън Бъфет (P/B Ratio) e само 2.29 за компаниите, включени в този фонд.

SPDR® MSCI Europe Utilities UCITS ETF. Този борсово търгуван фонд следи най-големите компании от този сектор, които оперират в Европа. Средната годишна доходност на ETF-а от неговото създаване до сега е 5.48%, като той се търгува на няколко борси в Европа.

Lyxor MSCI World Utilities TR UCITS ETF. Още един фонд за компании от сектора на комуналните услуги, но експозицията му е към целия свят. Таксата за управление е малко по-висока – 0.30% на година. Трябва да имаме предвид, че компаниите от САЩ са над 60% от цялото портфолио. За последните 5 години този фонд е направил чиста доходност от над 60%, като най-голяма е била тя през 2014 година – над 30%. Разгледай компаниите, които влизат в този индекс. Аз видях доста изненади сред тях.

Спестяване или как да станете по-богати в три стъпки

Waste Management (NYSE:WM). Както и в България, така и в САЩ бизнесът с боклука носи много пари. Компанията Waste Management е най-големия оператор в този сектор в Щатите и притежава над 250 депа за отпадъци и над 90 станции за рециклиране. Сред основните предимства на компанията са дългосрочните договори за почистване с общините. Ръстът в цените на акциите за последните 3 години е впечатляващ – от 50 долара през 2016 година до близо 120 долара през последните месеци.

Козметика и продукти за ежедневна употреба (Consumer staples)

Независимо какво се случва в икономиката, ние имаме нужда от паста за зъби, прах за пране, шампоани и други продукти за лична хигиена. Компаниите от този сектор се приемат като остров на стабилността по време на рецесии и кризи в икономиката. Въпреки по-големите разходи за реклама и за търсене на по-добра формула (за по-бяло пране или за по-обемна коса), фирмите от тази сфера показват добри финансови резултати и цените на техните акции са устойчиви по време на рецесия.

Ето няколко възможности за инвестиции от този сектор:

iShares S&P 500 Consumer Staples Sector UCITS ETFТова е поредния фонд, който е създаден от BlackRock през 2017 година в отговор на ограниченията, наложени на граждани на ЕС. Той инвестира в най-големите компании в САЩ, произвеждащи потребителски стоки. Годишната му такса е само 0.15%, а доходността на годишна база към 30 юни е над 15%.

istock
istock

Когато чуем шампоан или прах за пране веднага се сещаме за светата троица Colgate-Palmolive Company (CL), Proctor & Gamble Co (PG) и Unilever N.V. (UN). Това са огромни компании със стотици търговски марки в много продуктови категории. Те продават своите стоки почти в почти всяка страна по света и са лидери в много сегменти. Ако искаме да се предпазим от рецесия или криза, акциите на тези компании са подходящи за тази цел.

В ЕС ще инвестираме в лична пенсия след 3 години

Здравеопазване и фармация (Health care & Pharmaceutical)

Всички компании, които произвеждат продукти, свързани с нашето здраве и физическо състояние, са подходящи за инвестиция в периоди на несигурност и спад. Независимо от движението в Брутния вътрешен продукт, има много хора с хронични заболявания, както и такива, за които определени лекарства са животоподдържащи.

Едни от най-големите компании в този сектор продават продуктите си на много националните здравни каси по света и работят с огромен брой застрахователи, медицински заведения и други организации за превенция и лечение.

SPDR® MSCI World Health Care UCITS ETF. Този борсово търгуван фонд е създаден през 2016 година и се търгува на няколко борси в Европа. Годишната му такса за управление е 0.30%. От началото на 2019 година до края на август доходността е 8.64%. Най-голям дял от компаниите са от САЩ, Швейцария, Япония и други.

iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF. За привържениците на американската икономика и компании от сектора на здравеопазването, този фонд е подходящ. Създаден е през 2015 година и годишната такса за управление е 0.15%. Инвестира в 62 компании от САЩ в сферата на здравеопазването. За последните 3 години е обща доходност от близо 30%.

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) е компания, която е доказала своята устойчивост по време на кризи. Тя има много дейности и продукти, които със сигурност сме ползвали поне веднъж в живота ни. Около 50% от приходите идват от производство на медикаменти, около 30% са от медицински апарати и техника и около 20% са потребителските стоки. Компанията е един от редовните платци на дивиденти (около 3% годишно). Акциите на Johnson & Johnson падат само със 7% от 2008 до 2010 година, като фирмата продължава да разпределя част от печалбата си за този период.

5 прости стъпки за да спестите за нова кола

Погребални услуги (Death & Funeral Services)

Човек и добре да живее, един ден свършва земния му път. Добре е в този момент да има някой, които може да организира всичко необходимо около изпращането му. Докато в България този бизнес е малък и разпокъсан, в страни като САЩ има големи компании, в които може да инвестираме. Ако не сте фаталисти и суеверни, има една добра възможност.

Service Corporation International (NYSE: SCI)Ако се абстрахираме от дейността на компанията и нейното съкращение (което е същото като това на една известна българска финансова пирамида от близкото минало – Save Company International), това не е лоша инвестиция. Всъщност, Service Corporation International е най-голямата фирма за погребални услуги в света. Пазарната капитализация на компанията е над 8.5 милиарда долара, но тя продължава да се управлява от семейството на създателя й Дейвид Шакелфорд със същата грижа към техните клиенти, както и при основаването й през 1980 година.

istock
istock

За последните 10 години акциите на Service Corporation International са се покачили от $3.5 на $46 през 2019 година или ръст с 1,214%. Не е зле, нали? Само внимавайте тази инвестиция да ни ви закопае, защото за само 2 години от 1998 до 2000 година акциите й падат с над 95%.

Това бяха секторите, компаниите и фондовете, които са доказали своята устойчивост по време на кризи и рецесии. Преди да инвестирате в някоя от тях, проучете внимателно всичко, което трябва да знаете за нея.

Познаването на актива, в който си влагаме парите, както и диверсифицирането на портфейла са едни от основните принципи при инвестирането.

Не е нужно да казвам, че печалбите и годишната доходност не са гарантирани и миналите резултати не са определящи за бъдещето. Също така, представените фондове и акции не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Аз притежавам някои от тях като индивидуален инвеститор. Успех!


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg