Звучи толкова просто: ако искате да спестите, просто харчете по-малко, отколкото изкарвате.

Но дори и един четвъртокласник да може да направи съответните математически изчисления за спестяванията на хартия, за един 40 годишен човек прилагането на тази проста идея може да се окаже трудно. 

Ако искате да спестите няколко хиляди за нова кола – или използвана, която поне за Вас е нова, е важно да съставите план, който да Ви помогне да бъдете дисциплинирани. 

Ето няколко съвета как да въведете ред във финансите си, за да може да направите желаната покупка.

Стъпка 1: Определете реалистична сума за покупката на автомобила. Съобразете я със своите възможности и нужда. Ако сте избрали нова кола имайте предвид, че тази покупка е всичко друго, но не и спестяване на разходи. Задайте си въпроса, дали наистина имате нужда от кола, слязла от току-що от поточната линия. Средно всеки нов автомобил губи половината от цената си за първите три години след покупката. Закупуването на употребявана кола може да Ви спести сериозна сума, дори и да е само на 1 година. Удачен вариант в този случай е покупка на автомобил, върнат от лизинг (колата все още е нова, но цената значително по-ниска).

Стъпка 2: След като сте преминали през първоначалното обмисляне на възможностите и сте взели решение какъв автомобил ще Ви е необходим, и кога искате да се сдобиете с него, е време да обърнете внимание на по-сериозната част, как да осигурите финансирането. Първото нещо, което трябва да направите е да преразгледате семейния бюджет. Ако той Ви е съставен по схемата 50/30/20, където 50% отиват за месечните неотложни разходи, 30% за неща, които желаете и 20% за спестяване, трябва да определите къде ще бъде позициониран новия разход. Трудно е да се определи дали той да бъде в графата за нуждите или в тази на желанията. Може да погледнете на нещата така. Употребяван автомобил и чисто нов, ще Ви вършат една и съща работа, но вторият по-скоро попада в графата на желанията. Ако нуждата от нов автомобил Ви позволява, може и да изберете, да отделяте и от частта на спестяванията.

Стъпка 3: След като позиционирахте разхода, в конкретна графа от семейния бюджет, трябва да се запознаете с финансовите продукти, които ще Ви помогнат да преведете в действие плана. Как ще осигурите финансирането на покупката? Ще заложите на стратегия със предварително спестяване или ще потърсите кредит или лизинг, който да Ви помогне да осъществите покупката веднага? 

Стъпка 4: Ако се спрете на варианта с предварително спестяване на цялата сума, какво трябва да направите? Определете месечната сума която може да отделите от бюджета си. Открийте си специална сметка, където да заделяте всеки месец средствата. Най-добре е да настроите автоматичен трансфер, за да избегнете момента на изкушението да похарчите за друго парите, предназначени за закупуването на автомобил. За да натрупате по бързо средствата, в края на всеки месец, може да направите разчет на средствата си, и ако Ви остават свободни, може да добавите и тях към фонда за колата. Така ще се доближите по-бързо до желаната цел. 

Ако сте избрали опцията със закупуване на лизинг, трябва да вземете под внимание, че също ще Ви е необходима сума, с която да финансирате самоучастието си. То обикновено варира от 5 до 30%. Друго, което трябва да знаете при избора е, че на лизинг се предлагат нови автомобили и употребявани, но на не повече от 3 години. 

Стъпка 5: Тези от Вас, които са нетърпеливи или просто са притиснати от времето и нуждата, могат да финансират покупката и с потребителски кредит. Тук е добре внимателно да проверите и сравните продуктите предлагани на пазара и да подберете подходящия за Вас, като съобразите месечната вноска по кредита със възможностите на семейния бюджет.

Който и вариант за финансиране да изберете, важно е така да направите разчета на средствата, които ще отделяте за новия автомобил, че да не се налага да се подлагате на лишения. 

И най-важното накрая, наслаждавайте се на новата придобивка и шофирайте разумно.