Най-големият в Европа нискобюджетен превозвач "Райънер" (Ryanair) обяви, че ще съкрати броя на полетите си на близки дистанции - главно от и до Италия с до 25%.

Ограничението ще важи за срок от 3 седмици - до 8 април и е заради разпространението на коронавируса.

Превозвачът обяснява, че през последната седмица има сериозен спад в резервациите на билети за края на март и началото на април.

Освен това много пътници изобщо не се ползвали купените си билети, основно от и до Италия.

Компанията не очаква засега тези мерки да се отразят негативно на финансовите й резултати за финансовата година, която приключва през март, но е твърде рано да се анализира какви ще са ефектите за следващата финансова година.

Преди ден нскотарифният превозвач "Уизер" (Wizz Air) също обяви, че поради намаляващото търсене на полети до Израел, причинено от избухването на вируса COVID-19, ще промени своя полетен график до страната.

istock
istock

Това ще доведе до намаляване на честотата на изпълнение и отмяна на значителен брой полети до Тел Авив между 11 март и 2 април 2020 г.
През седмицата превозвачът съкрати полетите до Милано, където има и огнище на заразата.

Пътниците с резервации, засегнати от промяната, са информирани своевременно и ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата, но не по-рано от 14 дни след първоначалната дата на полета, посочва превозвачът.

Клиентите, които са резервирали директно на wizzair.com или през мобилното приложение на авиокомпанията, ще получат известие по имейл, в което им се предлага безплатна промяна на резервацията за нова дата, пълно възстановяване на първоначално заплатената сума или 120% възстановяване на сумата като кредит в техния WIZZ профил.

И германската авиокомпания „Луфтханза“ намали своите полети на къси и средни разстояния с една четвърт през следващите няколко седмици на фона на коронавирусната епидемия, се казва в прессъобщение.

"България Ер" анулира полетите си от и до Милано

Освен това ще се намали и броят на дългите полети. Авиокомпанията обяви, че броят на временно нелетящите самолети, предназначени за дълги полети, ще се увеличи от 13 на 23.

Като една от мерките срещу коронавируса, авиокомпанията обмисля и възможността за намаляване на работното време на служителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg