Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", заяви проф. Кантарджиев.

От контакт 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

"Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът.", обясни проф. Кантарджиев.

Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни. Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени.

"Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки", каза проф. Тодор Кантарджиев.

istock
istock

По думите му младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко.

За да се установи болестта, трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Продължава разпространението на китайския коронавирус. Броят на жертвите вече е 491. Заразени са над 23 хиляди души.

Откриха лечение за коронавируса, но е на много ранен етап

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица.

До сега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували от 0 до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg