Има вече данни за сравнително успешно лечение в Тайланд, но всичко е на много ранен етап.

Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Това, което много ни пречи, е че все още не знаем със сигурност кой е резервоарът на заболяването. Кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването и начинът на предаването на вируса се промени.

В началото той беше доста труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че наистина може да се предава, включително контактно-битово, тъй като вирусът е намерен в изпражнения на болни хора, което значи, че може да попадне във външна среда и по друг начин, а не само по въздушно-капков“, допълни той.

По думите му коронавирусът е изолиран е в института „Спаланцани“, което ще ни даде допълнителни възможности за изследвания.

Близо сме до забраняване на пътуванията в Китай, но зависи как ще се развият нещата оттук нататък. На базата на препоръките да не се пътува и на намалените възможности за полети от и до Китай, по естествен път се стига до много силно ограничение на пътуванията.

Това се решава на национално ниво, но би следвало да е общо решение на ЕС и отговарящо на препоръките на Световната здравна организация“, посочи Кунчев.

istock
istock


Само теоретична е опасността този вирус, отделен във външна среда, да издържи до 2 - 3 часа. Такива са експерименталните данни към момента. Преносът на стоки от Китай предполага доста по-дълъг период и тези 2-3 часа са само ако има подходящи температура и влажност. Този вирус не е издръжлив, както и много от респираторните“, добави той.

По никакъв начин пътуванията в Германия и Франция не са рискови. Имаме само в Германия и САЩ доказани случаи, но в много тесен кръг от контактни, които вече са изолирани и не представляват опасност за околните.

Всяка страна изпълнява това, което и ние във ВМА. Ако има някакви обезпокоителни данни, ще бъдем уведомени.

Следят се всички хора, които се връщат отнякъде. Особено от рисковите полети. Има голяма разлика в степента на риск. За нас има 3 - 4 междунардни полета са най-често използваните от българите, за да се върнат в България.

Това са Москва, Истанбул, Франкфурт и Лондон. Камерата работи за всички и докато хората чакат за паспортен контрол, ние имаме информация и хващаме ежедневно такива и в София, и във Варна“, допълни Кунчев.

Бензин и дизел падат заради коронавируса

Двамата българи, които се върнаха от Ухан, не са заразени с коронавирус
, каза полк. доц. Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

Става въпрос за момче и момиче, евакуирани от Ухан. Втората част на евакуацията беше от Франция до София. Те бяха придружени от екип на ВМА. Транспортът премина без произшествия.

istock
istock

Болните бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата“, посочи Попов.

„Направеният тест в късните часове снощи тест излезе отрицателен за новия коронавирус. Болните на този етап са отрицателни за заболяването. Тази сутрин те са в добро състояние. Настанени са в стаи с контролиран достъп.

Стаите са с отрицателно налягане и хепа филтри за недопускане на заразяване на околното пространство. Днес продължаваме новите изследвания“, каза още той. „Те са мотивирани да прекарат целия инкубационен период в Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшиво отрицателен резултат, ако са се заразили по време на полета“, посочи Попов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg