За първи път наблюдаваме една хуманитарна криза да повлияе толкова пряко върху международните пазари на нефт.

Това заяви за БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Така той коментира ситуацията през последните дни, при която цените на нефта на световните пазари трайно се насочиха надолу. Като причина за този срив се сочи коронавирусът и очакваното свиване на потреблението на петролни продукти в Китай.

Изтеглят чужденците от заразения с вирус град в Китай

Терзиев посочи, че се е случвало при бедствия за няколко дни пазарите да реагират.

Според него обаче било странно, че пожарите в Австралия не са оказали никакво влияние на фона на сегашното въздействие на грипната епидемия на коронавирус в Ухан.

По негови думи пазарите отказват инвестиция в нефт заради пандемия в страната с най-голямо население на света.

istock
istock

Той припомни, че Световната здравна организация е определила случващото се от средата на миналата седмица като средно опасно, а после - като висок риск.

"Най-вероятно отказът от пътувания или фокусът към болестта отказва инвеститорите в покупка на нефт, респективно цените започнаха да падат. Странно и за нас, нетипично", анализира Терзиев.

Според неговите прогнози вътрешните пазари, както не са реагирали при спекулативното покачване заради събитията, свързани с Иран и Саудитска Арабия от септември и декември, ще изчакат и сега.

Терзиев посочи, че не вижда друга причина за падането на цените на нефта освен коронавируса.

Запитан дали това се отразява на пазарите у нас, той обясни, че няма как един пазар да реагира в рамките на пет-шест дни.

Доставки на новите цени щели станат в рамките на 10-15 дни, а не от днес за утре.

„Ако тази тенденция се запази и това продължи устойчиво, със сигурност очакваме намаление на цените по колонките
“, прогнозира Терзиев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg