Българската технологична компания „Чек Пойнт Кардио” успешно пусна първия кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. Това заяви пред БГНЕС представителят на компанията Ружица Гугуловска.

Компанията съществува вече няколко години както на българския, така и на световния пазар. Тя прави телемониторинг на пациенти от дистанция.

Произведените устройства се поставят на тялото на пациента. Софтуер обработва данните и се изпращат чрез интернет в мониторингов център. Там лекари и сестри наблюдават денонощно пациентите.

Дезинфектират метро и градски транспорт в София заради коронавируса

„Това означава, че един пациент вкъщи е наблюдаван все едно е в интензивното отделение с всички параметри. При влошено състояние лекарите могат своевременно да реагират по телефона с лекуващия лекар или със самия лекуван“, обясни Гугуловска.

Опитът на българската компания е успешно приложен в няколко европейски държави включително и в Румъния. На 7 март министърът на здравеопазването на Румъния излезе с информация към всички негови колеги в ЕС, че мониторинговият център вече наблюдава техните пациенти със симптоми за коронавирус.

От следващата седмица ще започне дейност в Италия, Австрия, РС Македония, Хърватия, Гърция и Израел. Запитване има дори от Колумбия.

istock
istock

„По този начин се дава възможност на болниците да съкратят леглата в карантинните отделения за коронавирус. Всъщност инвестицията в нови отделения ще е излишна, защото пациентът може да си стои вкъщи и да бъде наблюдаван през цялото време. Същевременно технологията ще ограничи значително разпространението на този вирус. Нашето устройство дава възможност да се локализира пациентът и да се следи дали действително спазва карантинната изолация“, казва Гугуловска.

Как да различим коронавируса от грипа

За съжаление, в България също са регистрирани случаи на коронавирус.

"Силно се надявам и почти съм сигурна, че в близките дни ще можем да организираме тази система да бъде на разположение и на българските граждани. Бих искала с общи усилия да намерим подход, да се възползваме от съществуването на вече една доказана система за проследяване на пациенти от дистанция. Нека се възползваме от факта, че нашият мониторингов център е с много опитни лекари и сестри начело с д-р Бойчо Бойчев в Казанлък. Моето предложение е, че можем да превърнем България в първия телемониторингов център, който ще се бори срещу коронавируса“, завърши Ружица Гугуловска. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg