Сънародниците ни, завърнали се от страни, засегнати от коронавируса, да се свържат с личния си лекар и да поискат до 14 дни болничен.

Това призова генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса по NOVA.

"Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар, която да бъде удостоверена с болничен лист. Това вече е въпрос на разбиране между пациента и личния лекар", заяви Венцислав Мутафчийски

"Създаването на щаб показва отношението на правителството към проблема коронавирус", каза. Той има задачата да осъщестява много бърза и пряка връзка между всички институции. Това е действие в правилната посока за по-бързо действие против евентуалната епидемия", заяви шефът на ВМА.

istock
istock

По думите му хора, завърнали се от Италия или от Китай, които имат болно гърло или висока температура, задължително трябва да потърсят личния си лекар.

Мутафчийски отбеляза, че са хоспитализирани завърнали се от Китай граждани на Сливен, като пробите им се очакват.

"Ако се установи заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица", каза шефът на кризисния щаб.

"Когато става въпрос за граждани, които нямат никакви оплаквания, те могат да намерят начин да се самоизолират и да ограничат контактите си", добави експертът.

Спират ученическите ваканции в чужбина заради коронавируса

Той уточни, че тъй като все още няма открито лечение на заразата, засега кризисният щаб се снабдява с най-утвърдените медикаменти.
Ще вземаме решение кога да бъдат затворени детски градини, кога да бъдат затворени училища и кога да бъдат отменени масови прояви, каза Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че в болниците са осигурени около 8000 костюма с маски и очила, за да може да бъде предпазен персоналът.
Процентът на смъртност е много малък в сравнение с други зарази, увери Венцислав Мутафчийски.

istock
istock

Той поясни, че по граничните пунктове ще има медицински лица, които ще мерят температурата на влизащи в страната. Всички летища пък ще бъдат оборудвани с термокамери.

Шефът на кризисния щаб открои като едни от най-важните превантивни мерки - да не се пътува там, където има регистрирани случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания.

"Искам да подчертая, че регистриран случай на коронавируса у нас няма, но ние се готвим, за да не ни изненада снегът, както се казва", заяви още Венцислав Мутафчийски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg