Агенцията по храните проверява за нитрати всички вносни зеленчуци.

Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя уточни, че при проверка вече е задържана пратка от 5 тона домати, внос от страна извън ЕС, която е съдържала наднормени нива пестициди.

Пратката е със страна на произход Турция. Цялото количество е възбранено, не е допуснато търгуването му в България и е насочено за унищожаване, уточниха от БАБХ.

Танева увери, че правителството следи цените на храните, за да не допусне спекула. "Не може кризата да е печалба за едни и въпрос на оцеляване за други", каза министърът.

Тя коментира и идеята на ведомството половината от магазина да се обособява за български храни.

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители, посочи Танева.

istock
istock

Министерството на земеделието и храните предлага във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители, обясни тя.

И даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители, каза тя.

Турските домати и краставици пълни с пестициди

По думите ѝ всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор „Плодове и зеленчуци“, каза Танева и допълни, че местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп, като е предложено подпомагане за предлагането на български домати и краставици, обясни министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg