В магазините се продават здравословни салати с нитрати. Освен по зеленчуците от пазарите и супермаркетите, и т.нар. „био магазини“ продават продукти със съдържание на соли на азотната киселина.

Това потвърди лабораторен тест върху свежа салата, вносен айсберг, българска салата под името "Жива" и био салата. Тестът е направен по поръчка на bTV от Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол в София.

При салатата, която е купена от столичен пазар, съдържанието на нитрати е сериозно – 2370 милиграма на килограм, но е безопасен. При вносния продукт – айсберг от Испания, резултатите са в допустимите граници, показва още тестът. Много близо до горната граница са нитратите в т.нар. "Жива салата".

Продуктът е на критичната граница за съдържание на нитрати, въпреки това обаче не го надвишава, коментира от Агенцията по безопасност на храните. За био продукта – "Салата от манастира", резултатът е най-нисък. Това, че е био обаче не отхвърля наличието на нитрати.

"Нитратите при висока температура, при ниско количество на кислород или отсъствие на кислород могат да се превърнат в нитрит, те са вече токсични", предупреждава Даниела Налбантова, началник отдел в лабораторията. Изследванията на продуктите продължава едно денонощие. Взимат се проби с тегло около килограм. Избира се част от пробата и се потапя във вода. 20 минути по-късно се добавят реактивите. След това започва и реалното изследване на сместа за нитрати.

През миналата година официалният контрол засича три опасни салати на пазара. За тази година тестове тепърва ще се правят. Най-често количеството на нитратите е по-високо при листните зеленчуци.

В списъка на „опасните” влизат марули, салата айсберг, рукола и спанак – затова трябва да сме изключително внимателни, когато купуваме от тях за трапезата. Според експерти при много по-ниски от разрешените нива се достига до вредни ефекти за здравето ни, като анемия, стомашни проблеми и дори отравяния. Още по-големи са рисковете при децата, за които допустимото съдържание на нитрати е много по-малко.