Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Проверките са във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден, съобщиха от агенцията.

В периода до 8 май т.г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца.

Погнаха търговци за спекула с цените

Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, посочват от БАБХ.


До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от Covid-19 БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и в заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.

Стартират проверки на пазара на стоки

Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства
- ръкавици (при необходимост и в зависимост от естеството на работа) и маски от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg