Започнаха масирани проверки на Икономическа полиция и данъчни по стоковите борси и тържищата в цялата страна.

Акцията стартира в Пловдив. Обект на проверяващите е спекулативното увеличение на цените на стоките заради ситуацията около коронавируса, предава NOVA.
 
„От Италия няма абсолютно никакъв внос, всичко от складовете е изчерпано. Гърция е с намален внос, започват да прехвърлят от други държави, от Холандия например“, заяви Милен Герчев, който е търговец.
 
По-малкото количество на стоки в момента и по-голямото търсене предизвикаха пазарния ефект - цените устремено тръгнаха нагоре. При лимоните поскъпването е 100“.
 
„Лимоните са 4 лева. Кога е била това нещо? Никога!“, коментира Бисерка Пеева.
 

istock
istock

„Лимонът съм го купил на 3.50. Колко да го дам? И като хвърля 10 лимона, колко по-малко да го дам. Няма как“, казва търговецът Рангел Жилов.
С  20 стотинки поскъпнаха морковите, а почти с 50% картофите.
 
Докато данъчните следят дали търговците на пазара отразяват оборота в касовите апарати, полицаите разследват ценообразуването.

Джинджифилът и лимоните рекордно скъпи

На този етап главно се следят цените на цитрусовите плодове, за които имахме данни, че евентуално може би ще има спекулативно поскъпване на цената, но що се касае до ценообразуването няма констатирани нарушения до този етап“, заяви Георги Боюклиев - началник сектор „Данъчни престъпления“ в Икономическа полиция-Пловдив.
 
Ако търговци бъдат хванати спекулативно да завишават цените, по закон наказанието е затвор до 2 години и глоба от 100 до 300 лева.

В случай на установени нарушения, санкциите предвиждат затвор до две години или глоба от 100 до 300 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg