Основни хранителни продукти и зеленчуци поскъпнаха само за седмица заради блокадите по границата, вследствие на ограничителните мерки срещу коронавируса.

Най-голямо е увеличението на цените на свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите.

Абсолютен рекорд постави и цената на джинджифила. По пазарите в страната килограм от него се продава по 16-18 лева при едва 10 лв. за кг седмица по-рано. В столичните магазини джинджифилът дори удари 19 лева за килограм.

Според експерти причината за високите цени са както по-голямото търсене, така и затруднените доставки.

По данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, след като в средата на месеца цената му беше около 9,18 лева за кг. При лимоните увеличението е с близо 1 лев – от 2,44 лв. за кг на едро на 3,35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева.

С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите и на борсата се продават по 1,24 лв. за кг.

istock
istock

С толкова се е повишила и цената на скумрията, като на едро се продава по 4,32 лв. за кг. При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо – с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2,83 лева.

В магазините и големите вериги основните храни също се продават по-скъпо. При олиото увеличението в някои градове стига до 10%, показват данните на земеделското министерство. При охладените пилета и захарта цените са се вдигнали с 2-3% за седмица. С от 1 до 3 стотинки са поскъпнали и яйцата и на места бройката се продава по 27 стотинки.

Храните поскъпват заради коронавируса

Недостигът на определени стоки е причина за увеличение на цените им, което се дължи на затруднените доставки тези дни и то основно от Турция, коментира пред „Труд“ Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

При лимоните освен, проблем с логистиката, имаше и едно свръхпотребление, защото много хора решиха, че те са панацея срещу новия вирус. Да не забравяме и че по това време на годината цената на лимоните се вдига, защото сезонът им минава, обясни той.

По думите му при свинското месо все още се усеща кризата от чумата по прасетата. Освен това ние внасяме основни количества от Германия и Испания, но сега заради затворени граници и тези доставки намаляха, обясни Иванов.

Според него до дни цените на зеленчуците ще паднат, защото огромни количества се изсипват по тържищата, тъй като страната ни в момента има най-добрата логистика, допълни председателят на ДКСБТ.

Вчера (бел. ред. - в събота) на борсите вече се предлагат домати по 1-1,20 лева за кг и то с много добро качество. По пазарите и в магазина по-ниските цени ще се усетят вторник – сряда, уточни Владимир Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg