Няма да има таван на цените на стоките и санкции за спекулантите по време на извънредното положение.

Това решиха депутатите, след като приеха ветото на президента Румен Радев върху Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
Отпада и текстът за санкции при разпространение на фалшиви новини във връзка с коронавируса.

При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха спорните текстове със 118 гласа, само 14 гласуваха "за" тях, а 56 се въздържаха.

В мотивите към ветото си държавният глава алармира, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика.

Той се позова и на становището на работодателите, според които държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

istock
istock

На второ четене в петък депутатите записаха в закона лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение.
 
С отпадането на този текст остава старата разпоредба в НК предвижда, според която, който продаде стока на завишена цена да се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от 100 до 300 лв.

Колко губи икономиката ни от коронавируса

Другият текст, който отпадна предвиждаше, че за разпространението на невярна информация за разпространението на заразна болест, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.
 
Той беше оспорен от Радев с мотива, че така се застрашава свободата на словото.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg