Растежът на брутният вътрешен продукт (БВП) на България може да се свие до 1,4% през 2020 година заради негативния ефект на епидемията от коронавирус.

Това става ясно от понижената прогноза на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw).

Според експертите все пак икономиката ще остане на положителна територия въпреки очакваното намаление от 1,4 процентни пункта в сравнение с предходната прогноза, която беше за ръст в рамките на 2,8%.

От wiiw очакват най-сериозен натиск епидемията да окаже върху икономиките на Турция, Беларус и Русия. Ревизията за ръста на БВП на тези страни е със съответно 1,8, 1,9 и 2,2 процентни пункта надолу.

Така растежът на южната ни съседка може да остане на равнище от 2,1 на сто, докато този в останалите две да бъде негативен на равнище от съответно минус 0,9 и минус 0,1%.

istock
istock

"Спадът заради коронавируса вече се отразява на производствените мрежи и силно ограничава дейността в сектори, като туризъм, авиация, енергетика и производство. Случаите на заразените в Европа се увеличават ежедневно и в резултат на това икономическият живот е силно засегнат", посочват от института.

От wiiw разглеждат четири възможни сценария за представянето на икономиката на Централна, Източна и Югоизточна Европа, като в настоящата ситуация най-вероятен изглежда "лошият" сценарий, според който растежът на региона през тази година ще бъде в рамките на 1,1%. Това биха били най-лошите 12 месеца за страните от финансовата криза насам.

Ще издържи ли икономиката ни на кризата

"Държавите, които са зависими от износа в енергийния сектор (Русия и Казахстан) или от туризма (Хърватия, Словения, Албания и Черна гора) вероятно ще бъдат най-сериозно засегнати. Изтичането на капител е основен риск", допълват от wiiw.

Експертите от института запазват прогнозата си след 2020 година до голяма степен непроменена. За периода 2021-2022 година растежът ще остане под 3% за страните членки на ЕС в региона, докато този на държавите от Западните Балкани може да е по-значителен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg