Избухването на пандемията COVID-19 спря икономическата активност в Европа.

Европейската централна банка излезе с нова програма за спешно изкупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро, за да подкрепи еврото, предаде АФП.

ЕС освобождава 37 млрд. евро за борба с коронавируса

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира "Пандемична спешна програма за извънредни покупки" на стойност 750 милиарда евро (820 милиарда долара) за закупуване на държавни и корпоративни облигации.

Тя е стартирана с цел подпомагане на еврото, тъй като ограничителните мерки, въведени за борба с огнището на COVID-19, доведоха до забавяне на икономическата активност в цяла Европа.

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

Решението дойде, след като 25-членният управителен съвет на банката проведе извънредни разговори по телефона късно в сряда. Схемата ще бъде временна, но ще продължи поне до края на 2020 г.

ЕС създава фонд за борба с коронавируса


Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард написа в Туитър: "Извънредните времена изискват извънредни действия. Няма ограничения за нашия ангажимент към еврото. Ние сме решени да използваме пълния потенциал на нашите финансови инструменти в рамките на мандата си".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg