Посланиците на страните-членки на ЕС одобриха двете законодателни предложения, които ще освободят средства за борба с коронавируса. Предложенията бяха приети без поправки предвид извънредната ситуация.

Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса ще осигури 37 млрд. евро от кохезионните фондове за страните-членки.

Около 8 млрд. евро инвестиционна ликвидност ще бъдат освободени от неизразходваното финансиране по програмите от европейския фонд за регионално развитие, европейския социален фонд, кохезионния фонд и европейския фонд за морско дело и рибарство за 2019-а година.

Банка дарява 100 млн. евро на Италия за борба с коронавируса

Също така се осигурява достъп до 29 млрд. евро от структурните фондове за 2020 г.

istock
istock

Новите мерки ще бъдат в подкрепа на малките и средните предприятия.

Посланиците приеха и предложението да се разшири обхватът на фонда за солидарност на ЕС, така че да покрие извънредната ситуация, свързана с общественото здраве.

ЕС създава фонд за борба с коронавируса

Първоначално той бе създаден в помощ на страните-членки и кандидатките за присъединяване за борба с природните бедствия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg