Поредната пролетна кампания за проверки на пазара започват инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Повод за кампанията е Световният ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март. Проверките ще се извършват в цялата страна от инспектори на Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) при ДАМТН.

Инициативата се провежда ежегодно, повече от 11 поредни години. Кампанията и през 2020г. е под егидата на Министерството на икономиката. Ще започне на 13.03.2020г. и ще продължи до 24.03.2020г.

Цените ще се вдигат, прогнозират от БНБ


Нейната цел е ефективно и ефикасно подпомагане на потребителите, за осигуряване и гарантиране на безопасното използване на закупените стоки.

Инспекторите на агенцията ще следят приоритетно за безопасното разпространение в търговската мрежа на промоционални продукти и продукти в ниския ценови диапазон.

Продуктите, които попадат в тазгодишната кампания са от различни категории. Сред тях са електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, газови уреди и др. Ще се проверяват и електрически уреди за изпълнение на критериите за енергийна ефективност.

При установяване на несъответствия по време на кампанията, инспекторите на ДАМТН ще предприемат съответните законосъобразни действия.

Продават ни опасни и незаконни стоки в нета

istock
istock

По време на миналогодишната пролетна кампания, инспекторите на агенцията са извършили проверки на 573 различни продукти. Сред тях са били: 203 детски играчки; 200 електрически уреди; 21 машини за домашна употреба; 53 лични предпазни средства; 63 радио-съоръжения; 10 продукта за строителството; 8 съоръжения под налягане; 6 вида пиротехнически изделия; 7 вида електроуреди са проверявани по отношение на енергийна ефективност; проверени са били и 2 вида газови уреди.

При 64 % от проверените стоки са били установени несъответствия. Без инструкция за употреба са били 251 вида продукта, без маркировка за съответствие са били 91 вида продукти, с други несъответствия са били 20 вида продукта.

Бум на жалби за дефектни стоки в интернет

В тази връзка, в ГДНП при ДАМТН са били съставени 171 броя Акта за установяване на административни нарушения (АУАН) на обща стойност 85 250 лв. Издадени са били и 64 заповеди за спиране разпространението на несъответстващи продукти.

Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продукти, при които тя е задължителна; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба; отсъствие на превод на български език на предупредителните текстове за безопасна употреба; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, което е особено важно за проследяване произхода на продукта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg